ciąg arytmetyczny
judith: nie bardzo rozumiem jak rozwiązać te zadania, pomożecie?
1. wyznacz wyraz pierwszy a
1, różnicę r i wyraz ogólny a
n jeżeli:
| | ⎧ | a1+a2+a3=9 | |
| b) | ⎩ | a1*a2*a3=334 |
|
| | ⎧ | a1=4 | |
| 2. Ciąg arytmetyczny określono rekurencyjnie: | ⎩ | an+1=an −2 |
|
a) wyznacz wzór ogólny a
n
b) Ile wyrazów tego ciągu jest większych od −10?
26 gru 13:04
świąteczny ICSP: jak już kompletnie nie masz pomysłu to dla ciągu arytmetycznego prawdziwe jest :
a1 = a1
a2 = a1 + r
a3 = a1 + 2r
a4 = a1 + 3r
.
.
.
an = a1 + (n−1)r
wyznaczasz wszystkie wyrazy w zależności od a1 i r. Wstawiasz to do układu równań i powstaje
Ci układ równań z a1 oraz r który rozwiązujesz znanymi tylko tobie metodami.
P.S. DO zapisuj ułamków używaj dużej literki U. Wygląda znacznie czytelniej.
26 gru 13:07
judith: tylko że z ułamkiem mi nie wyszło i nie wiem jak zrobić z mnożeniem w b)
26 gru 13:09
świąteczny ICSP: to zapisz chociaż ten ułamek ładniej abym wiedział o co chodzi.
26 gru 13:10
26 gru 13:11
świąteczny ICSP: co d b)
Wystarczy zauważyć ze ze średniej arytmetycznej mamy :
2a
2 = a
1 + a
3
i z tego pierwsze równanie przyjmuje postać :
3a
2 = 9
a
2 = 3
mamy więc ukłąd równań :
a
1 + a
3 = 6
zauważam ze są to wzory Viete'a dla trójmianu kwadratowego o pierwiastkach a
1 oraz a
3 i mam
równanie :
Δ = 36 − 11 = 25 ⇒
√Δ = 5
teraz z dokończeniem nie powinno już być problemów
26 gru 13:14
judith: aa faktycznie, teraz już jest dobrze. Dziękuję i czekam co z a
26 gru 13:21
świąteczny ICSP: a
3 + a
6 = 34
a
3 + a
6 = 34
9a
4 = 5a
7
a
1 + 2r + a
1 + 5r = 34
9a
1 + 27r − 5a
1 − 30r = 0
2a
1 + 7r = 68
4a
1 −3r = 0
4a
1 + 14r = 68
−4a
1 + 3r = 0
17r = 34 ⇒ r = 4 ⇒ a
1 = 3 ⇒ a
n = 4n − 1
26 gru 13:26
świąteczny ICSP: o jeden błąd zrobiłem
26 gru 13:29
judith: | | 9 | |
dziekuje, jeszcze mam pytanie czy w c moge spierwiastkować żeby zostało samo a5= |
| i |
| | 2 | |
dwa przypadki?
26 gru 13:30
świąteczny ICSP: | | 81 | | 9 | | 9 | |
a52 = |
| ⇒ a5 = |
| v a5 = − |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
i teraz rozważasz dwa przypadki :
a
3 = −1
rozwiąż taki układ równań
.
.
.
.
a
3 = −1
i tutaj też układ równań do rozwiązania.
26 gru 13:33
świąteczny ICSP: | | 1 | |
a3 = − |
| oczywiście |
| | 2 | |
26 gru 13:34
judith: | | 1 | |
to a3=− |
| to jest do c czy b? |
| | 2 | |
26 gru 13:36
świąteczny ICSP: do c)
b masz zrobione prawie do końca. Wystarczy wyznaczyć to o co Ciebie proszę.
a masz zrobione dobrze (jest jeden mały błąd(przy przepisywaniu z kartki po prostu się
machnąłem) który nie wpływa na ostateczny wynik)
26 gru 13:39
judith: ok, jeszcze raz bardzo dziękuję
26 gru 13:40