Zad 1 - zbadac monotonicznosc ciagu Zad2- oblicz granice ciagu
marta: zad1. an=3n−4 \ n3−1
zad2. bn=3ln2 n−ln n / ln2 n +4
26 gru 12:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
https://matematykaszkolna.pl/forum/przyklady9.html
zapisz to porządnie tak byśmy wiedzieli jak to wygląda
po drugie − studentko ... jak się sprawdza monotoniczność ciągu

jeżeli wiesz to w czym
problem ... jeżeli nie wiesz − to siadaj do teorii
26 gru 12:54
marta: tak wiem tyle , ze wychodza mi dziwne liczby i bardziej dziwny mianownik , nie mam pojecia jak
oszacowac ten wynik , czy jest on dodatni czy ujemny
26 gru 12:55
marta: | | 3ln2n− ln n | |
zad 2 − |
| |
| | ln2n+4 | |
26 gru 12:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
to napisz nam co Ci wychodzi
26 gru 12:58
marta: | | 3n−1 | |
w zadaniu 1 wychodzi mi an+1 = |
| |
| | n3 +3n2+3n | |
| | −6n3+3n2+9n+1 | |
ostatecznie an+1 − an = |
| |
| | (n3 +3n2+3n)(n3−1) | |
Natomiast w zadaniu 2 kompletnie nie mam pojecia z czego skorzystac , bardzo prosze o pomoc
26 gru 13:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
1)
| 3n−4 | | 3n−3 −1 | | n−1 | | 1 | |
| = |
| = 3 |
| − |
| = |
| n3−1 | | n3−1 | | (n−1)(n2+n+1) | | n3−1 | |
2)
| 3ln2n − lnn | | 3ln2n + 12 −ln n − 12 | | ln n−12 | |
| = |
| =3 − |
| |
| ln2n+4 | | ln2n + 4 | | ln2n+4 | |
o ile w pierwszym może i po przekształceniu o wiele ładniejszej postaci nie dostajesz ... o
tyle w drugim już i wiele 'ładniej' to wygląda ... nie sądzisz
26 gru 13:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
tam oczywiście jest
26 gru 13:15
gosciuuu: bardzo dziekuje , lecz w zadniu 2 chodzi mi o obliczenie granicy ciagu i to z nia mam problem ,
czy trzeba cos zamieniac na liczbe e czy postawiac ? czy moze zrobic to jeszcze innym sposobem
26 gru 13:18
marta: a i jeszcze jedno pytanie mam , wiec w zadaniu 1 ciag jest rosnacy czy malejecy ?
26 gru 13:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
prosiłbym Ciebie o zdecydowanie się co do nicku i płci
26 gru 13:26
marta: kurcze pisalam z 2 komputerow i mam inne nicki na nich , jestem kobieta , z reszta coz to za
roznica?
26 gru 13:31
PW: Badać monotoniczność można niekoniecznie szacując różnicę dwóch kolejnych wyrazów ciągu. Jeżeli
wiemy, że wszystkie wyrazy są dodatnie, to można skorzystać z równoważności
to znaczy zamiast badać różnicę − oszacować iloraz.
U nas
| ak+1 | | 3k−1 | | k3−1 | |
| = |
| . |
| = |
| ak | | k3+3k2+3k | | 3k−4 | |
| | 3k4−k3−3k+1 | |
|
| <1. |
| | 3k4+5k3−3k2−12k | |
Nierówność "licznik < mianownik" jest dość oczywista dla k≥2, gdyż jest równoważna nierówności
| 3 | | 9 | |
| + |
| + 1 < 6 (trzeba napisać tę nierówność i podzielić stronami przez k3). |
| k | | k2 | |
Oznacza to, że badany ciąg a
n, n≥2 jest malejący.
27 gru 17:38