pochodne
michał: Reguła l'Hospitala
| | 1 | | 1 | | sin(x) − x | |
a) limx→0( |
| − |
| ) = limx→0( |
| ) |
| | x | | sin(x) | | xsin(x) | |
Licznik pochodną z (sin(x) − x)' = cosx − 1
Mianownik pochodna z (xsinx)' = sinx + xcosx
| | cosx − 1 | |
limx→1 |
| |
| | sinx + xcosx | |
Kolejna pochodna:
Licznik (cosx − 1)' = −sinx
Mianownik (sinx + xcosx)' = cosx + (cosx − xsinx) = 2cosx − xsinx
I jak to dalej obliczyć?
b) lim
x→∞ x
1/x
| | 1 | | x1/x | |
f'(x) = (x1/x)' = (elnx1/x)' = e1/x * lnx * ( |
| )' = − |
| |
| | x | | x2 | |
I to jak dalej pociągnąć?
26 gru 07:50
Aga1.: 1)
Pochodne obliczone dobrze, więc
| | −sinx | | −sin0 | | 0 | |
limx→0 |
| = |
| = |
| =0. |
| | 2cosx−xsinx | | 2cos0−0*sin0 | | 2−0 | |
26 gru 10:13
Grześ: b) nie ma regułe de L'Hospitala do wyrazenia nieoznaczonego
∞0
| | 0 | | ∞ | |
Doprowadź wyrażenie do |
| lub |
| |
| | 0 | | ∞ | |
26 gru 10:25
guess who:
x
1/x = e
1x*ln(x)
| | ln(x) | | ∞ | | (ln(x))' | | 1/x | | 1 | | 1 | |
lim |
| [ |
| ] =H = lim |
| = lim |
| = lim |
| [ |
| ] = |
| | x | | ∞ | | (x)' | | 1 | | x | | ∞ | |
0
26 gru 10:50
guess who: i podstawiając wynik tej drugiej granicy do pierwszej: e1x*ln(x) = e0 = 1
26 gru 10:51
michał: | | ln(x) | |
nie rozumiem skąd to |
| w drugim? |
| | x | |
| | ex − e−x | |
c) limx→0 |
| |
| | sin(x) | |
mianownik: sin
2(x)
licznik: 2e
x * sin(x) − (e
x − e
−x)cos(x)
Czy możemy licznik tylko np.: jedną pochodną z licznika? Czy zawsze licznik i mianownik?
26 gru 12:42
Aga1.: b) obliczył granicę wykładnika
lime
coś=e
limcoś.
Liczymy pochodną licznika i mianownika
26 gru 16:07
Aga1.: c) Nie liczysz pochodnej ilorazu tylko oddzielnie
pochodna licznika to 2ex, a mianownika cosx, granica wynosi 2.
26 gru 16:10
michał: | | ex − e−x | |
c) limx→0 |
| |
| | sin(x) | |
Pochodne:
Licznik: e
x + e
x
Mianownik: cos(x)
| | 2cos(x) + x2 − 2 | |
d) limx→0 |
| |
| | xsin(x) − x2 | |
Pochodne:
Licznik: −2sinx + 2x
Mianownik: sin(x) + xcos(x) − 2x = sin(x) + x(cos(x) − 2)
Nadal nic liczymy drugą pochodną:
Licznik: −2cosx + 2
Mianownik: −cos(x) + cos(x) − xsin(x) − 2
I co dalej?
26 gru 20:51
michał:
26 gru 21:10
Aga1.: Teraz ładnie zapisz i na końcu podstaw za x 0 i granica wyjdzie
| −2*cos0+2 | | 0 | |
| = |
| =0 |
| 0*sin0−2 | | −2 | |
26 gru 21:16
michał: e) limx→∞ xe−x
(xe−x)' = e−x − xe−x
I nie wiem jak podstawić tę nieskończoność. Brać jakieś dowolne liczby czy co?
26 gru 23:26
michał: ale ogólnie dobrze? e czemu jest źle?
| | x − 1 | | x − 1 | | | |
e) f(x) = ( |
| 10)' = 10 * ( |
| )9 * [ |
| ] |
| | √x | | √x | | x | |
ok? (przed skrócniem rzecz jasna)
26 gru 23:47
michał: Nie ten temat
26 gru 23:47
michał: Mógłby ktoś odpowiedzieć na 23:26?
27 gru 16:26
michał:
27 gru 18:13
michał:
27 gru 18:59