Układy równań
P@weł:
| |x−2| ≤ 4
<|
| |x| > 1
| x
2 + y
2 = 8
<|
| x + y = 0
| x * y = 8
<|
| x + y = 6
jak co to są układy równań

będę wdzieczny jak ktos rozwiąże
Basiek: Pierwsze....
{ (x−2≤4 ⋀ x−2≥−4) => x∊<−2,6>
{ (x>1 ⋁ x<−1) => x∊(−
∞,−1)∪(1,+
∞)
Część wspólna obu zbiorów jest rozwiązaniem Odp: x∊<−2,−1)∪(1,6>
Drugie...
{(x+y)
2−2xy=8
{(x+y)=0
−> drugie wstawiam do pierwszego.....
−2xy=8 => {xy=−4 −y
2=−4 => y
2=4 => y=2 lub y=−2
{x+y=0 => x=−y
Odp: {x=−2 LUB {x=2
{y=2 {y=−2
Trzecie....
{xy=8
{x=6−y
z drugiego do pierwszego.... (6−y)y=8
więc,,,, y
2−6y+8=0 Można by tu deltą i liczyć pierwiastki, ale widać na
pierwszy rzut oka, że y=4 lub y=2
Podstawmy wyniki do drugiego... i mamy odp:
{x=2 LUB {x=4
{y=4 {y=2
PS. Mam nadzieję, że nie machnęłam się w pierwszym przy samym końcu nigdzie.