geometria
Licealista: Zadanie dodatkowe.
4 identyczne trójkąty prostokątne położone są w prostokącie, tak jak pokazano to na rysunku
obok. Suma pól tych 4 trójkątow jest równa:
a) 46 cm2 b) 52cm2 c) 54 cm2 d) 56 cm2 e) 64 cm2
25 gru 21:06
Licealista:

tam są kąty proste. a= 28cm b=30cm
25 gru 21:11
25 gru 21:18
Licealista: Za łatwe dla was
25 gru 21:29
świąteczny ICSP: pogadamy jak zrobisz prawidłowy rysunek.
25 gru 21:35
Licealista:

Przepraszam za kanciaty rysunek, ale to mój drugi na tej stronie. W trójkątach są kąty proste
25 gru 21:40
świąteczny ICSP: Ten też jest błędny i to akurat widać na pierwszy rzut oka więc :
1. Rysunek jest błędny
2. Trójkąty nie są identyczne
25 gru 21:42
25 gru 21:44
świąteczny ICSP: D
25 gru 21:45
Licealista: dlaczego?
25 gru 21:45
Licealista: a sorka sorka już wiem
25 gru 21:46
świąteczny ICSP:

|AD| = |GE| + |FH| ⇒ |GE| = 14
ale z koleji |JE| = |FK| = |FH| bo trójkąty są identyczne ⇒ |AB| = |JE| + |FK| + |EF| ⇒ |EF| =
2
| | 1 | |
PΔ = |
| * |EI| * |EJ| = 14 |
| | 2 | |
jak już masz pole jednego trójkąta policzenie pola 4 trójkątów jest łatwe.
25 gru 21:51