25 gru 20:08
Dominik: a po co mialbys to robic? ale tak, jest to trojkat rownoramienny.
25 gru 20:12
michal: bo najpierw bede miec wysokosc trojkata ABF bo latwo obliczyc bo pole juz podane, nastepnie
oblicze sobie FA z tw pitagorasa, a gdy bede miec FA to pozniej latwo tez o wysokosc calej
figury czyli FC no i Ppodst razy wys. da objetosc
25 gru 20:17
Dominik: ktora wysokosc zamierzasz policzyc? (opuszczona na ktore ramie trojkata?) i jesli bedziesz ja
mial, to jak policzysz |FA|?
25 gru 20:21
michal: wysokosc punktu F czyli na ramie AB i jesli mam wysokosc w trojkacie rownoramiennym to dzieli
ona bok AB na polowy czyli 4 no i teraz z tw pitagorasa policze FA skoro mam h i ta polowe
boku AB (rys. ) no a FA = przekatnej CADF wiec pozniej tez latwo o odcinek FC
25 gru 20:24
Dominik: no zgadza sie.

a zalozyc mozesz, dlatego ze jest to graniastoslup prawidlowy, czyli
przekatna CADF jest takiej samej dlugosci jak przekatna CBEF.
25 gru 20:30
michal: no wlasnie ale co do tego to musze czy nie trzeba ?

czy po prostu w prost AF = FB i
liczymy?
25 gru 20:37
Dominik: |AF| = |FB|, bez zbednych komentarzy.
25 gru 20:40