Ciąg arytmetyczny
B.: Proszę o pomoc przy tych podpunktach:
1.Wyznacz pierwszy wyraz a1 ciągu arytmetycznego
a) a22=−92 r=−3
c) a39=15,4 r=0,4
f) a47=20,78 r=0,5
2. Wyznacz różnicę r ciągu arytmetycznego
a) a1=7 a29=133
c) a1=28,5 a46=6
e) a1=3/7 a99=21 i 3/7
31 maj 13:23
tim: B. Pokażę, bo jednym przykładzie z zadania, a ty zrobisz pozostałe. Ok?

1f) a
47 = 20,78, r = 0,5
Wzór ogólny: a
n = a
1 + (n − 1)r
a
47 = a
1 + (47 − 1)r
20,78 = a
1 + 46 * 0,5
20,78 = a
1 + 23
a
1 = −2,22
| | 3 | | 3 | |
2e) a1 = |
| , a99 = 21 |
| |
| | 7 | | 7 | |
Wzór ogólny: a
n = a
1 + (n − 1)r
a
99 = a
1 + (99 − 1)r
21 = 98r
31 maj 13:54