Prosze o pomoc
sympatyczna: Prosze o pomoc chodzi o równanie logarytmiczne
log2(x−1)=3
Bo mam tak:
x=x−1
2x=3
25 gru 19:25
Dominik: D: x − 1 > 0
rozwiazanie: x − 1 = 8
25 gru 19:27
aniabb:
x−1=23=8
x=9
25 gru 19:27
Sympatyczna: ale czy to jest poprawnie
25 gru 19:27
Dominik: nie. w ogole skad to wzielas?
25 gru 19:28
Sympatyczna: ale wyjdzie x=9
25 gru 19:28
tech: D: x−1>0
x>1
3=log
29
log
2(x−1)=log
29
x−1=9
x=10
25 gru 19:29
25 gru 19:29
Dominik: 3 = log
28, bo 2
3 = 8
25 gru 19:31
tech: Błąd:
3=log28
log2(x−1)=log28
x−1=8
x=9
25 gru 19:31
Sympatyczna: (x−1)zostaje x
x=9 do podusi
25 gru 19:36