Kilka zadań rozszerzonych
Anka: 1. Dany jest ciąg: a
n=3b−28
a)Udowodnij, że jest to ciąg arytmetyczny i oblicz sumę ujemnych wyrazów
b) Ile wyrazów jest w przedziale <−12;110)
| | x−a | |
2. Dana jest funkcja f(x): |
| i g(x)=−2x+1 |
| | 3−x | |
a) Ustal dla jakich "a" wykresy tych funkcji maja co najmniej jeden wspólny punkt.
b) dla "a" równego tej wartości gdy wykresy mają 1 wspólny punkt ustal dla jakich |g|x|| < f(x)
Zad 3. Dana jest funkcja f(x)= |x|+|x−1| a) Udowodnij, że f(n); n∊N+ jest ciągiem
arytmetycznym, a następnie ustal dla jakich n S4=400 b)Zbadaj czy istnieje takie "a", że
f(a+n)=f(a−4)
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu
WESOŁYCH ŚWIĄT!
25 gru 19:02
tech: Ad 1:
a) Aby to udowodnić muszę wykazać, że r jest stałe:
an=3n−28
an+1=3n−25
r=an+1 − an=3 (const)
3n−28<0
n<9 i 1/3
Czyli jest 9 wyrazów ujemnych
a1=−25
r=3
a9=−1
i podstawić do wzoru na sumę ciągu arytmecztnego
b)
3n−28≥−12 i 3n−28<110
n≥16/3 i n<138/3=46
45−16=20
25 gru 19:11
tech: zad.3:
Dana jest funkcja f(x)= |x|+|x−1| a) Udowodnij, że f(n); n∊N+ jest ciągiem arytmetycznym, a
następnie ustal dla jakich n S4=400 b)Zbadaj czy istnieje takie "a", że f(a+n)=f(a−4)
a) a więc f(n)=n+n−1 (omijam moduły, bo to jest zawsze ≥0 )
f(n)=2n−1
f(n+1)=2n+1
r=2 (const)
f(1)=1
f(4)=7
r=2
S
4=400
{podstawić do wzoru i wychodzi n

)
25 gru 19:20
tech: f(a+n)=f(a−4)
2n−1+a=a−4
2n=−3
n=−3/2
czyli nie ma, bo nie ma ujemngo wyrazu ? (dobrze myślę) Jak ktoś by mógł to niech o sprawdzi
25 gru 19:24