RatunkU
gienia: pomóżcie !
w klasie jest 10 dziewczat i 10 chłopców .Na ile sposobów można utworzyć pare składających się
z jednej dziewczynki i jednego chłopca
25 gru 18:37
Rihanna: czy to jest dobrze 10+10=20:2=10?
25 gru 18:55
Maslanek: Ja widziałbym to tak:
Weźmy długi korytarz.
Po lewej stronie ustawiamy dziewczynki
Po prawej stronie ustawaimy chłopców.
Dziewczynki ustawimy na 10! sposobów
Chłopców na 10! sposobów.
Razem: 10!*10!
25 gru 18:58
Dominik: 10 + 10 ≠ 10
25 gru 18:58
Rihanna: Maslanek:ale to wychodzi silnia i to trzeba rozpisać?
25 gru 19:00
tech: ja bym to zrobił z kombinacji, bo kolejność jest nie istotna. Czyli C 1z10*C 1z10
25 gru 19:01
Rihanna: czyli jak to powinno byc
25 gru 19:01
tech: C 1 z 10 * C 1 z 10 = 10*10=100
25 gru 19:02
tech: tak mi się wydaję przynajmniej

powtórka do matury?
25 gru 19:03
Maslanek: Brr...
Dobra

Mój błąd:
Wg mnie odp. to 10!
Dlaczego?
Ustawiamy kobiety na stałe.
UStawiamy do nich chłopców (zmiennie na 10!).
Bo inaczej są powtórki
25 gru 19:03
Rihanna: czyli z kombinacji
25 gru 19:06
tech: Takie zadania mi się kojarzą z kombinacjami, jeżeli byśmy ustawiali w kolejke, gdzie kolejnosć
byłaby ważna to wtedy permutacje.
25 gru 19:13