| √5 | ||
sinα+cosα= | ||
| 2 |
| √5 | √5 | |||
wyznaczylem kolejno sin i cos : sinα= | −cosα cosα= | −sinα | ||
| 2 | 2 |
| √5 | √5 | 5 | √5 | |||||
b=[( | −cosα)−( | −sinα)]2== | +cos2α−2( | −cosα) | ||||
| 2 | 2 | 4 | 2 |
| √5 | 5 | 5 | ||||
( | −sinα)+ | +sin2α= | +cos2α+√5sinα+√5cosα−2sinαcosα+ | |||
| 2 | 4 | 4 |
| 5 | |
+sin2α=cos2α+√5sinα+√5cosα−2sinαcosα+sin2α | |
| 4 |
| √5 | 5 | |||
już na samym początku. Podnosisz ( | − cosα)2 i robisz z tego | +cos2α a gdzie | ||
| 2 | 4 |
Tak co do błędu.
Ja osobiście zaproponuje CI inne rozwiązanie.
| √5 | ||
Najpierw podnieś sinx + cosx = | do kwadratu. Później rozwiń b ze wzoru skróconego | |
| 2 |
| 3 | ||
odp: b= | ||
| 4 |