.
asdf: ograniczenie ciągu:
Ciąg jest rosnący.
| | nn | |
an = |
| jest ograniczony z dołu przez 1? |
| | n! | |
n
n > n! dla n ≥ 1
W odpowiedzi jest, że ograniczony jest zerem, czemu?
25 gru 16:24
Mila: Każdy ciąg rosnący o wyrazach dodatnich jest ograniczony z dołu przez zero. ( tu można
powiedzieć, że to na wyrost ograniczenie).
25 gru 16:54
asdf: a jak będzie z takim czymś:
| | (n+1)2 − 2*n2 | |
an+1 − an = |
| = U{−n 2 + 2n + 1]{2*2 n} .. słabe wytłumaczenie  |
| | 2*2n | |
| an+1 | | | | (n+1)2 | | 2n | |
| = |
| = |
| * |
| = |
| an | | | | 2*2n | | n2 | |
| (n+1)2 | |
| .. też słabo oszacowane  |
| 2n2 | |
a tak:?
2
n < 2*2
n
(lewo to a
n, prawo to a
n+1)
i dodaje takie coś:
| (n+1)2 | | n2 | | n2 | |
| > |
| > |
| |
| 2n | | 2n | | 2*2n | |
wniosek:
a
n > a
n+1
Jest to ciąg malejący. Teraz określam:
n2 < 2n dla:
n = 1:
1
2 < 2
1 (prawda)
dla n = 2:
2
2 < 2
2 (fałsz)
dla n = 3:
3
2 < 2
3 (fałsz)
dla n = 4:
4
2 < 2
4 (fałsz)
dla n = 5:
5
2 < 2
5 (prawda)
dla n = 6:
6
2 < 2
6 (prawda) i różnice są coraz bardziej widoczne. Odpowiedź to:
| n2 | |
| jest malejący od n0 = 5? (w odpowiedzi jest od n0 = 3) |
| 2n | |
Chodzi mi też czy ten sposób szacowania czy ciąg jest malejący czy rosnący jest dobrze
określony, bo w zadaniach już nie ma wskazówek, a najbardziej mi zależy nad tym, by zrozumieć
ten temat)
25 gru 17:19
Mila: | | 52 | | 25 | |
a5= |
| = |
| <1 zatem dla n≥3 |
| | 25 | | 32 | |
Ale to nie jest dowód, udowodnimy :
| −n2 + 2n + 1 | |
| <0 i n∊N+⇔ |
| 2*2n | |
−n
2+2n+1<0⇔
n<(−1−
√2 lub n>1+
√2 i n∊N
+⇔n≥3 i n∊N
+
25 gru 17:54
Mila: Znikam.
25 gru 17:57
PuRXUTM: Proszę was w święta się uczyć ? Odpocznijcie
25 gru 18:03
asdf: Dzięki, a jak ograniczyć taki ciąg?
| | 2*2n+1 | | 2n+1 | |
an+1 − an = |
| − |
| = |
| | 3*3n+1 | | 3n+1 | |
| 2*6n+2*2n+3n+1−(3*6n+2n+3*3n+1) | |
| = |
| (3*3n+1)(3n+1) | |
| −6n + 2n − 3n | | 6n − 2n + 3n | |
| = − |
| |
| 3*3n + 1)(3n+1) | | mianownik | |
6
n + 3
n > 2
n ⇒ 2
n*3
n + 3
n > 2
n ⇒ 3
n(2
n+1) > 2
n.
Czyli mianownik będzie dodatnik, a przed ułamkiem stoi minus więc jest to ciąg malejący tak?
25 gru 19:00
asdf: jak to udowodnić?
...
| | n3 + 3n2 + 3n + 1 | | n3 | |
an+1 − an = |
| − |
| = |
| | 10*10n | | 10n | |
| n3 + 3n2 + 3n + 1 − 10n3 | | −9n3 + 3n2 + 3n + 1 | |
| = |
| |
| 10*10n | | 10*10n | |
−9n
3 + 3n
2 + 3n + 1 < 0
n∊N
+
też próbowałem iść taką drogą (chyba bardziej trafną: )
| an+1 | | (n+1)3 | |
| = |
| < 1, bo: |
| an | | 10n3 | |
(n+1)
3 < 10*n
3 dla n ≥ 1
Czyli ciąg jest ograniczony zerem (m=0)
Dobrze jest to udowodnione?
25 gru 20:43
(..):
6n − 2n + 3n =3n*2n−2n+3n=2n(3n−1)+3n>0
25 gru 20:47
asdf: zgadzam, się, ale jest minus przed ułamkiem.
25 gru 20:54
(..): | | n3 | |
a= |
| − ciąg o wyrazach dodatnich,ciąg malejący dla n>1⇒ciąg jest ograniczony z dołu |
| | 10n | |
przez 0,
| | 1 | |
z góry ograniczony przez |
| ? |
| | 10 | |
25 gru 21:19
asdf: chyba tak.
25 gru 21:23
(..): poprawka , n≥1 do 21:19
D0 komentarza 20:54
masz różnicę ujemną to ciąg malejący.
25 gru 21:24
asdf: A dobrze mam to udowodnione? A jak z przykładem z 2043?
25 gru 21:54
(..): Dobrze.Tylko trzeba pisać na koniec komentarz. Patrz 21:19
25 gru 22:03
asdf: tak. to już nie problem
25 gru 22:06
asdf: a jak zrobić to?
| | 5*7*...*(3+2n) | |
an = |
| |
| | 4*7*...*(1+3n) | |
| | 5*7*...*(3+2n)*(3+2n+2) | |
an+1 = |
| |
| | 4*7*...*(1+3n+3) | |
| | 2n+5 | |
wychodzi, że q = |
| |
| | 3n+4 | |
I teraz sprawdzam pod a
n, czy pod q?, stawiam na q

:
2n + 5 = 3n + 4
2n + 5 < 3n +4 dla:
n=1:
2*1 + 5 < 3*1 + 4
7<7 (fałsz)
2*2 + 5 < 3*2 + 4
4 + 5 < 6 + 4
9 < 10
ODP: Ciąg jest malejący n
0 = 2, ale jest monotoniczny od n=1..Tak mi się zdaje.
Dobrze wyznaczyłem też a
1, a
2, a
3
25 gru 22:21
asdf:
25 gru 22:39
(..):
a
1,a
2,a
3,a
4 dobrze
Wyrazy ciągu są dodatnie, badasz czy iloraz jest mniejszy, czy większy od jedynki
Przypuszczam, że ,
iloraz
| 2n+5 | |
| <1 /*(3n+4) [mogę pomnożyć przez wyrażenie, bo dla n∊N+ jest dodatnie] |
| 3n+4 | |
2n+5<3n+4
n−1>0⇔n>1
Iloraz
| an+1 | |
| <1 dla n>1⇒ciąg an jest malejący począwszy od drugiego wyrazu ciągu |
| an | |
Ciąg o wyrazach dodatnich , ograniczony z dołu przez 0 i z góry przez ...
25 gru 22:52
25 gru 23:21
Mila: Ze Skoczylasa. Świąteczne przyjęcia źle wpływają na refleks i myślenie.
25 gru 23:35
asdf: To są właśnie ze Skoczylasa.
| | 1 | | 2 | | 3 | | 4 | |
limn→∞ pn{ |
| + |
| + |
| + |
| |
| | n | | n2 | | n3 | | n4 | |
można to tak ograniczyć?:
| | 1 | | 1 | | 2 | | 3 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
n√ |
| <n√ |
| + |
| + |
| + |
| ≤n√ |
| + |
| + |
| + |
| |
| | n | | n | | n2 | | n3 | | n4 | | n | | n | | n | | n | |
granicą będzie 1.
25 gru 23:42
asdf: ?
26 gru 01:38