wyznacz wszystkie wartości parametru
Lola: wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których ten wielomian ma dokładnie dwa pierwiastki,
których suma kwadratów jest mniejsza od 3.
W(x) = (m + 3) x2 − 2mx +m −1
z warunków a≠0 i Δ>0 wyszło mi, że m∊(−∞ ; 32) \ {−3}, ale nie wiem jak rozwiązać trzeci
warunek, tzn. x12 * x22
pomógłby mi ktoś?
25 gru 16:07
aniabb: x12+x22 = (x1+x2)2−2x1x2 = (−b/a)2−2c/a
25 gru 16:10
Lola: a jak to rozwiązać dalej? bo mi nie wychodzi

rozwiązaniem zadanie jest m∊(−
∞;
−21)∪(−1;
32)
25 gru 16:15
aniabb: | 4m2 | | 2(m−1) | |
| − |
| < 3 |
| (m+3)2 | | m+3 | |
| 4m2−2(m−1)(m+3)−3(m+3)2 | |
| <0 |
| (m+3)2 | |
4m
2−2(m−1)(m+3)−3(m+3)
2<0
m<−21 lub m>−1
uwzg. D to tak jak wyżej
25 gru 16:27
Lola: wielkie dzieki
25 gru 16:29