pochodne
diks: pierwsze moje pytanie.. czy to dobrze rozwiązane? a drugie czy jeżeli tak.. to czy można to
zostawić w tej formie?
| | 5 | | 2 | |
f(x) = √x − |
| 5√x3− |
| √x3 |
| | 6 | | 3 | |
| | 5 | | 2 | |
y'= (√x − |
| 5√x3− |
| √x3)' |
| | 6 | | 3 | |
| | 5 | | 2 | |
y'= (√x)' − [ |
| *(5√x3)']−[ |
| *(√x3)'] |
| | 6 | | 3 | |
| | 1 | | 5 | | 2 | |
y'= |
| − [ |
| *(x3/5)'] − [ |
| *x3/2)'] |
| | 2√x | | 6 | | 3 | |
| | 1 | | 5 | | 3 | | 2 | | 3 | |
y'= |
| − [ |
| * |
| x−2/5] − |
| * |
| x1/2] |
| | 2√x | | 6 | | 5 | | 3 | | 2 | |
25 gru 12:00
Krystian: Wydaje mi się że wszystko jest tu poprawnie. Jak najbardziej możesz zostawić w takiej postaci.
25 gru 12:04
diks: zastosowane wzory:
1. [f(x)−g(x)]' = f'(x)−g'(x)
3. [a*f(x)]' = a * f'(x)
4. (x
n)' = nx
n−1
25 gru 12:05
think: dobrze, tylko zapomniałeś przepisać wykładnik potęgi
25 gru 12:06
think: w ostatniej linijce
25 gru 12:06
diks: a no tak rzeczywiście.. dziękuje.
25 gru 12:08
diks: następny:
| | (1+√x)'(1+√2x) − (1+√x)(1+√2x)' | |
y'= |
| |
| | (1+√2x)2 | |
| | | 1 | | 1 | |
| *(1+√2x)−(1+√x)* |
| *(2x)' | | 2√x | | 2√2x | |
| |
y'= |
| |
| | (1+√2x)2 | |
| | | 1 | | 1 | |
| *(1+√2x)−(1+√x)* |
| *2 | | 2√x | | 2√2x | |
| |
y'= |
| |
| | (1+√2x)2 | |
| | | 1 | | 1 | |
| *(1+√2x)−(1+√x)* |
| | | 2√x | | √2x | |
| |
y'= |
| |
| | (1+√2x)2 | |
noi teraz niewiem co dalej?
25 gru 12:20
diks: zastosowane wzory:
1. iloraz pochodnych
2. suma pochodnych
3. (C)'=0
25 gru 12:22
diks: | | [(1+√2x)(√2x)]−[(1+√x)(2√x)] | |
y' = |
| |
| | (2√x)*(√2x) | |
25 gru 12:36
diks: kto mi pomoże z tym ułamkiem?
25 gru 12:43
aniabb: przecież góra ładnie się skraca
25 gru 13:04
25 gru 13:09
diks: o cześć Aniu

brakowało mi Ciebie

no właśnie.. mam problem z takimi ułamkami.. ale czekaj
już coś chyba załapałem.. bo wstawiłem sobie do wolframu..
25 gru 13:10
diks: ale to co napisałem Aniu o 12:36 to jest tylko licznik pochodnej (mianownik pominąłem, bo
chciałem uprościć licznik) w którym sprowadzam ułamki do wspólnego mianownika..
25 gru 13:11
diks: żeby je odjąć
25 gru 13:12
diks: chodzi mi w sumie o to by ta pochodna była jak najbardziej uproszczona.. a nie zostawiona w
takim stanie
25 gru 13:13
aniabb: zauważyłam

u mnie jest całość
25 gru 13:13
aniabb: no jeszcze √x możnaby skrócić
25 gru 13:14
diks: no dobrze a możesz mi krok po kroku.. tak żebym załapał co mniej więcej zrobiłaś.. żeby dojść
do tej postaci?
25 gru 13:14
diks: mam trudności z wymnożeniem trzech składników:
√2x*√2x = 2x?
2√x * √x = ?
2√x * √2x = ?
25 gru 13:17
aniabb:
tak
2x
2x√2
25 gru 13:18
diks: ok
to teraz może będzie łatwiej podstawie
25 gru 13:26
25 gru 13:27
diks: 2x w liczniku się skróci
25 gru 13:27
25 gru 13:28
diks: co dalej zrobić? może coś wyjąć przed nawias..
25 gru 13:29
diks: mam teraz takie coś
25 gru 13:33
aniabb: mianownik do mianownika

i chyba zostaw
25 gru 13:34
diks: | | √2x−2√x | |
y' = |
| |
| | 2x√2*(1+√2x)2 | |
tak zostawić? a Tobie jakiś ładny taki wyszedł
25 gru 13:35
aniabb: 13:09 skróciłąm √2
25 gru 13:38
diks: tam nie masz czasem błedu? bo domyślam się że skróciłaś pierwszy składnik na górze z pierwszym
składnikiem na dole gdzie ten pierwiastek z 2 występuje. ale nagle z −2√x zrobiło Ci się
−√2x? czy to błąd czy dlaczego tak?
25 gru 13:42
aniabb: √2x−2√x = √2*x−√2*2√x = √2(√x−√2x)
25 gru 13:43
diks: a noi teraz wszystko jasne tylko ja bym się tu pomylił..
niewiem dlaczego tak wyjmuje przed nawias dwójke z 2√x, czemu to wszystko wkładasz pod
pieriwastek? jest na to jakiś wzór czy co żebym załapał? dlaczego tam jest 2 razy 2 pod
pierwiastkiem..
25 gru 13:50
diks: jak ta dwójka nie jest pod piewiastkiem tylko sam x
25 gru 13:53
diks: a nagle wszystko trafia pod pierwiastek
25 gru 13:53
aniabb: czy to wpływ świąt

2=
√4=
√2*2 =
√2*
√2
25 gru 13:53
diks: zapewne.. hehe..
25 gru 13:56
diks: następna funkcja jest prze wspaniała xD
25 gru 13:58
diks: pierwszy wzór, który zastosuje.. (xn)' = nxn−1
25 gru 14:01
diks: | | 4 | | 4 | |
y' = 3(2x2− |
| +6)2 * (2x2 − |
| + 6)' |
| | x | | x | |
25 gru 14:03
aniabb: ok
25 gru 14:05
diks: | | 4 | | 4 | |
y' = 3(2x2− |
| +6)2 * [(2x2)' − ( |
| )' + (6)'] |
| | x | | x | |
drugi wzór: różnica i suma pochodnych
| | 4 | | 4 | |
y' = 3(2x2− |
| +6)2 * [4x*(2x)' − ( |
| ) + 0] |
| | x | | x2 | |
| | 4 | | 4 | |
y' = 3(2x2− |
| +6)2 * [4x*2 − ( |
| )] |
| | x | | x2 | |
| | 4 | | 4 | |
y' = 3(2x2− |
| +6)2 * [8x− |
| ] |
| | x | | x2 | |
25 gru 14:06
diks: | | a | | a | |
trzeci wzór: ( |
| )' = − |
| |
| | x | | x2 | |
czwarty: (x)' = 1
piąty (C)' = 0
25 gru 14:07
diks: niewiem czy mam tak doprowadzać do jakiejś jeszcze postaci prostrzej..?
25 gru 14:08
diks: | | 12 | | 4 | |
y' = (6x2− |
| +18)2 * [8x− |
| ] |
| | x | | x2 | |
25 gru 14:09
aniabb: (2x2)'=4x
25 gru 14:10
Piotr:
nie zmieniles znaku.
najpierw potegowanie !
ja bym zostawil w tamtej werjsi (poprawionej oczywiscie )
25 gru 14:11
aniabb: 4/x)' = −4/x2
25 gru 14:11
diks: no tak zrobiłem Aniu..tylko tam była funkcja złożona więc musiałem jeszcze pomnożyć przez
(2x)'. a t o jest 2*(x)' = 2*1 = 2
więc 4x*2 = 8x
25 gru 14:14
aniabb: nie, tylko 4x
25 gru 14:14
diks: oo cześć Piotr!

gdzie ja nie zmieniłem znaku Piotrze

?
25 gru 14:15
aniabb:
(2*x2 )' = 2 * (x2)' = 2*2x =4x
wzór (cx)' =c*x'
25 gru 14:16
Piotr:
czesc

Ania Ci juz napisala.
2x
2 to funkcja złożona
25 gru 14:16
aniabb: przed ułamkiem nie zmieniłeś
25 gru 14:17
diks: (2x
2)' = 2*2x
2−1 = 4x
1 = 4x
(2x
2)' to nie samo (x
n)' , a więc musze pomnożyć jeszcze przez pochodną funkcji wewnętrznej
czyli przez 2x.. które wcześniej porzyjąłem jako samo x.. przynajmniej tak się uczyłem
25 gru 14:17
diks: aha czyli skorzystać z tego wzoru: [a*f(x)]' = a*f'(x)
25 gru 14:18
aniabb: jw 14:16
25 gru 14:18
diks: no tak minus i minus daje plus..

CO JA BYM BEZ was zrobił
25 gru 14:19
aniabb: 
spędzał święta z dala od kompa
25 gru 14:20
diks: ok czyli będzie..
| | 4 | | 4 | |
y' = 3(2x2− |
| +6)2*(4x+ |
| ) |
| | x | | x2 | |
tak zakończyć?
25 gru 14:21
diks: chyba z dala od matematyki
25 gru 14:22
diks: nie ma nic piękniejszego jak matematyka w Boże Narodzenie
25 gru 14:23
aniabb: ładnie
25 gru 14:23
diks: ok czyli tak zostawiam.
25 gru 14:24
25 gru 14:25
diks:
| | (xsinx)'(1+tgx)−xsinx(1+tgx)' | |
y'=( |
| |
| | (1+tgx)2 | |
25 gru 14:27
diks: | | [(x)'sinx+x(sinx)'](1+tgx)−xsinx[(1)'+(tgx)'] | |
y'=( |
| |
| | (1+tgx)2 | |
25 gru 14:29
aniabb: tak
25 gru 14:30
diks: | | | | 1 | | [sinx+x*cosx](1+tgx)−xsinx( |
| ) | | | cos2x | |
| |
y'= |
| |
| | (1+tgx)2 | |
25 gru 14:31
diks: | | | | xsinx | | (sinx+cos2x)(1+tgx)−( |
| ) | | | cos2x | |
| |
y'= |
| |
| | (1+tgx)2 | |
25 gru 14:31
diks: | | | | xsinx | | (sinx+cos2x)−( |
| ) | | | cos2x | |
| |
y'= |
| |
| | (1+tgx) | |
25 gru 14:32
diks: | | | | sin2x | | (sinx+cos2x)−( |
| ) | | | cos2x | |
| |
y'= |
| |
| | (1+tgx) | |
25 gru 14:33
aniabb: skracanie przy odejmowaniu ...wrrr
25 gru 14:33
diks: ale tam jest mnożenie na górze..
25 gru 14:33
diks: przy tg jest mnożenie więc dlatego skróciłem dopiero za tg jest odejmowanie..
25 gru 14:34
diks: czy x*cosx = cos2x czy cos(x)2 czy (cosx)2?
25 gru 14:34
aniabb: w ogóle jakieś dziwne rzeczy żeś porobił
25 gru 14:35
diks: to wracam..
25 gru 14:35
aniabb:
| 2*3−2 | |
| = 0  ? |
| 3 | |
25 gru 14:36
diks: | | | | xsinx | | (sinx+x*cosx)(1+tgx)−( |
| ) | | | cos2x | |
| |
y'= |
| |
| | (1+tgx)2 | |
25 gru 14:36
25 gru 14:36
aniabb: zostaw tak
25 gru 14:38
diks: ok
25 gru 14:38
aniabb: a jakbyś skrócił trójkę tak jak tg
25 gru 14:38
diks: no to wtedy wyszło by zero

2−2 = 0
25 gru 14:40
aniabb: zapamiętasz, że nie wolno
25 gru 14:40
diks: ok następna funkcja:
25 gru 14:41
diks: zapamiętam!
25 gru 14:41
25 gru 14:44
aniabb: tak
25 gru 14:47
diks: | | 1 | | (x)'(√1−x2)−x(√1−x2)' | |
y' = |
| * |
| ? |
| | | | (√1−x2)2 | |
25 gru 14:48
aniabb: ok
25 gru 14:50
diks: | | 1 | | | | 1 | | (√1−x2)−x( |
| )*(1−x2)' | | | 2√1−x2 | |
| |
y' = |
| * |
| |
| | | | (√1−x2)2 | |
?
25 gru 14:51
aniabb: niom
25 gru 14:52
diks: | | 1 | | 1 | |
(√1−x2)' niewiem czy będzie |
| czy |
| |
| | 2√1−x2 | | 2√√1−x2 | |
25 gru 14:53
diks: aha to pierwsze już kapuje
25 gru 14:54
diks: | | 1 | | | | 1 | | (√1−x2)−x( |
| )*(−2x) | | | 2√1−x2 | |
| |
y' = |
| * |
| |
| | | | (√1−x2)2 | |
25 gru 14:55
25 gru 14:55
25 gru 14:56
diks: i jak?
25 gru 14:56
diks: zostawić w takiej postaci?
25 gru 14:57
aniabb: tu możesz zrobić porządek i to ostry
25 gru 14:58
25 gru 15:00
diks: zamiotłem pod jeden ułamek

!
25 gru 15:01
aniabb: ciekawe za ile lat podniesiesz ten pierwszy ułamek do kwadratu ..i nawias zjadłeś
25 gru 15:03
aniabb: dwójki na górze skróć i też do wspólnego mianownika
25 gru 15:05
diks: O MATKO!
25 gru 15:07
25 gru 15:08
diks: podniosłem do kwadratu i skróciłem dwójki
25 gru 15:09
25 gru 15:11
diks: ZWRÓCIŁEM nawias
25 gru 15:12
25 gru 15:13
25 gru 15:14
25 gru 15:14
diks: | | x2 | |
y' = (√1−x2) + ( |
| ) |
| | √1−x2 | |
25 gru 15:14
diks: dobrze?
25 gru 15:15
diks: o 15:13 skróciłem w mianowniku 1−x2
25 gru 15:15
diks: przez wymnożenie przez oba składniki.
25 gru 15:16
aniabb: oki jeszcze te do wspólnego mianownika
25 gru 15:18
25 gru 15:22
diks: I CO TYLE?
25 gru 15:22
diks: dobrze sprowadziłem do wspólnego mianownika? założyłem że ten pierwszy ma taki sam jak ten
drugi
25 gru 15:23
aniabb: pierwiastek na górze znika
25 gru 15:26
25 gru 15:27
diks: czyli będzie

y'=U{1−x
2+x
2}{
√1−x2
25 gru 15:31
aniabb: tak
25 gru 15:34
aniabb: mówiłam że się mocno poskraca
25 gru 15:35
diks: yeeaahh!

to był makabryczny przykład

!
25 gru 15:35
diks: OSTRO

OSTRO !
25 gru 15:35
25 gru 15:36
25 gru 15:38
25 gru 15:39
aniabb: ok
25 gru 15:39
aniabb: pierwszy ułamek od razu obróć będzie łatwiej
25 gru 15:40
diks: | | x+3 | | (3x−1)'(x+3)−(3x−1)(x+3)' | |
y' = |
| * |
| |
| | 3x−1 | | (x+3)2 | |
25 gru 15:41
aniabb: ok
25 gru 15:41
diks: | | x+3 | | [(3x)'−(1)'](x+3)−(3x−1)((x)'+(3)'] | |
y' = |
| * |
| |
| | 3x−1 | | (x+3)2 | |
25 gru 15:56
diks: | | x+3 | | 3(x+3)−(3x−1)*1 | |
y' = |
| * |
| |
| | 3x−1 | | (x+3)2 | |
25 gru 15:57
diks: | | x+3 | | 3(x+3)−(3x−1) | |
y' = |
| * |
| |
| | 3x−1 | | (x+3)2 | |
25 gru 15:57
diks: | | (x+3)*3(x+3)−(3x−1) | |
y' = |
| |
| | (x+3)2*(3x−1) | |
25 gru 15:59
diks: | | (x+3)*3(x+3)−3x+1 | |
y' = |
| |
| | (x+3)2*(3x−1) | |
25 gru 15:59
aniabb: ok i dalej
25 gru 15:59
aniabb: skróć najpierw bo znów nawias zjadłeś
25 gru 16:00
diks: | | (x+3)*(3x+9)−3x+1 | |
y'= |
| |
| | (x2+6x+9)*(3x−1) | |
25 gru 16:01
diks: | | 3x2+9x+9x+27−3x+1 | |
y'= |
| |
| | (x2+6x+9)*(3x−1) | |
25 gru 16:02
diks: co skrócić?
25 gru 16:02
aniabb: x+3 z licznika pierwszego z mianownikiem drugiego to nie będziesz potem bzdur pisał bo nawias
zjadłeś
25 gru 16:05
diks: | | 3(x+3)−3x+1 | |
y'= |
| ? |
| | (x+3)(3x−1) | |
25 gru 16:15
diks: teraz dobrze?
25 gru 16:15
aniabb: i porządek na gorze jeszcze
25 gru 16:27
diks: | | 3x+9−3x+1 | |
y' = |
| |
| | (x+3)(3x−1) | |
25 gru 16:29
diks: mianownik też czyścić?
25 gru 16:29
diks: | | 10 | | 10 | |
y'= |
| = |
| |
| | 3x2+9x−x−3 | | 3x2+8x−3 | |
25 gru 16:33
diks: zostawiamy tak?
25 gru 16:33
aniabb: nawiasy ładniejsze
25 gru 16:33
diks: ok więc wersja z 16:29 obowiązuje
25 gru 16:37
diks: ok jedziemy dalej...
y = (sinx)ln(sinx)
y' = ((sinx)ln(sinx))'
25 gru 16:39
diks: i teraz to już wogóle nie mam pojęcia jak się za to wziąść
25 gru 16:39
aniabb: robią jakiś myk z wykładniczą, ale nie pamiętam jaki
25 gru 16:53
25 gru 16:55
diks: o matko!

to może sobie odpuścmy narazie to
25 gru 16:56
diks: SPRÓBUjmy ten:
| | 2x | |
y=2arctg x + arcsin |
| |
| | 1+x2 | |
25 gru 16:57
diks: | | 2x | |
y' = (2arctg x + arcsin |
| )' |
| | 1+x2 | |
25 gru 16:57
diks: skorzystam najpier ze wzoru na sume pochodnych..
25 gru 16:57
diks: | | 2x | |
y' = (2arctg x)' + (arcsin |
| )' |
| | 1+x2 | |
25 gru 16:58
diks: | | 2x | |
y' = [2*(arctg x)'] + (arcsin |
| )' |
| | 1+x2 | |
25 gru 16:59
aniabb: ok
25 gru 16:59
diks: | | 1 | | 2x | |
y' = [2* |
| ] + (arcsin |
| )' |
| | x2+1 | | 1+x2 | |
25 gru 17:00
diks: | | 2 | | 2x | |
y' = |
| + (arcsin |
| )' |
| | x2+1 | | 1+x2 | |
25 gru 17:00
diks: | | 2 | | 1 | | 2x | |
y' = |
| + ( |
| ) * ( |
| )' |
| | x2+1 | | √1−(2x1+x2)2 | | 1+x2 | |
25 gru 17:07
aniabb: i dalej
25 gru 17:08
diks: | | 2 | | 1 | | 2 | |
y' = |
| + ( |
| ) * ( |
| ) |
| | x2+1 | | | | 2x | |
25 gru 17:09
diks: | | 2 | | 1 | | 1 | |
y' = |
| + ( |
| ) * ( |
| ) |
| | x2+1 | | | | x | |
25 gru 17:09
25 gru 17:10
aniabb: a to dzielenie w ostatnim nawiasie to jak policzyłes pochodną
25 gru 17:11
25 gru 17:12
diks: aha rzeczywiście.. no tak.. tam był iloraz..
25 gru 17:12
diks:
25 gru 17:13
aniabb: wróć do 17:07
25 gru 17:13
aniabb: bo pierwiastek też zjadłeś
25 gru 17:14
diks: zjazdłem bo myślałem, że mi się skrócił
25 gru 17:14
aniabb: idę na przerwę...
25 gru 17:15
diks: jak wrócisz to daj mi znać
25 gru 17:16
diks: | | 2 | | 1 | | (2x)'(1+x2)−(2x)(1+x2)' | |
y' = |
| + ( |
| ) * |
| |
| | x2+1 | | √1−(2x1+x2)2 | | (1+x2)2 | |
25 gru 17:19
diks: | | 2 | | 1 | | 2*(1+x2)−(2x)*2x | |
y' = |
| + ( |
| ) * |
| |
| | x2+1 | | √1−(2x1+x2)2 | | (1+x2)2 | |
25 gru 17:19
diks: | | 2 | | 1 | | 2+2x2)−(4x2 | |
y' = |
| + ( |
| ) * |
| |
| | x2+1 | | √1−(2x1+x2)2 | | (1+x2)2 | |
25 gru 17:21
diks: | | 2 | | 1 | | 2−2x2 | |
y' = |
| + ( |
| ) * |
| |
| | x2+1 | | √1−(2x1+x2)2 | | (1+x2)2 | |
25 gru 17:21
diks: czy ten pierwiastek w drugim wyrazie w mianowniku nie skróci się z tym kwadratem? w szumie to
niewiem co dalej robić z tym
25 gru 17:23
aniabb:
√1−4x2/(1+x2)2 = √1+2x2+x4 −4x2 /(1+x2)=√1−2x2+x4/(1+x2)=(1−x2)/(1+x2)
25 gru 18:20
diks: o matko

!
25 gru 21:56
diks: czemu w liczniku zrobiło Ci się na początku 1−4x
2?
25 gru 22:06
aniabb: | | 4x2 | |
to nie licznik ..tam nie ma nawiasu to 1+ |
| |
| | (1+x2)2 | |
25 gru 22:17
25 gru 22:52
diks: ja już nic nie jaże

skąd Ci się wzieło to co napisałaś o 18:20 i 22:17
25 gru 23:25
diks: coś skracałaś czy co.?
25 gru 23:25
diks: bo kapuje do 17:21.. a potem już nic.
25 gru 23:26
diks: aha o 18:20 zajmowałaś się mianownikiem drugiego wyrazu?
25 gru 23:27
diks: jutro postaram sie to rozkminić
25 gru 23:28
diks: za dużo wina...
25 gru 23:28
diks: Dzień dobry

Aniula jesteś?
26 gru 11:58
diks: możesz mi napisać coś Ty zrobiła o godzinie 18:20. Bo niewiem skąd się nagle tam wzieło
1+2x
2+x
4 −4x
2 pod pierwiastkiem..
26 gru 12:12
diks: spróbuje tamten..
y' = [sinx
ln(sinx)]' = [e
ln(sinx)ln(sinx)]' = e
ln(sinx)ln(sinx) *
[ln(sinx)*ln(sinx)]'
= e
ln(sinx)ln(sinx) * [ln(sinx)'ln(sinx)+ ln(sinx)ln(sinx)']
| | 1 | | 1 | |
= eln(sinx)ln(sinx) * [ |
| *(sinx)'*ln(sinx)+ |
| *(sinx)'*ln(sinx)] |
| | sinx | | sinx | |
| | 1 | | 1 | |
= eln(sinx)ln(sinx) * [ |
| *(cosx)*ln(sinx)+ |
| *(cosx)*ln(sinx)] |
| | sinx | | sinx | |
| | cosx | | cosx | |
= eln(sinx)ln(sinx) * [ |
| *ln(sinx)+ |
| *ln(sinx)] |
| | sinx | | sinx | |
jak myślisz dobrze?
26 gru 12:38