funkcje
admin: Witam ! Mam dwa zadanka z f. liniowej

1. Funkcje liniowe 'f' i 'g' określone są wzorami f(x)=(a+2)x−2a, g(x)= −2x+2−4a. Wiedząć , że
wykresy tych funkcji są prostymi prostopadłymi:
a) wyznacz parametr 'a' i miejsca zerowe funkcji 'f' i 'g'
b)oblicz pole trójkąta ograniczonymi wykresami funkcji 'f' , 'g' i osią Ox.
2. Wiedząc , że f.liniowa f(x)=(4−3a)x+3b−8 jest malejąća i jej wykres przechodzi przez
początek układu współrzędnych , wyznacz 'a' i 'b'
25 gru 10:59
think:
ad 1)
a) proste są prostopadłe gdy
a
1a
2 = −1
(a + 2)*(−2) = −1
x
0f = −6
g(x) = −2x + 8
x
0g = 4
b) wyznaczam punkt przecięcia funkcji f(x) i g(x) (znaczy się wystarczy mi tylko wyznaczenie y,
bo on się pokrywa z wysokością naszego trójkąta).
| | 1 | |
y = |
| x + 3 ⇒ x = 2y − 6 |
| | 2 | |
y = −2x + 8
y = −2(2y − 6) + 8
y = −4y + 12 + 8
5y = 20
y = 4 = h
podstawa natomiast to odległość między miejscami zerowymi x
0g − x
0f = 4 − (−6) = 10 = a
| | 1 | | 1 | |
P = |
| ah = |
| *10*4 = 20 |
| | 2 | | 2 | |
25 gru 12:01
think:
ad2)
jeśli funkcja przechodzi przez środek układu współrzędnych to współczynnik przesunięcia jest
równy 0 (y = ax + b ← b jest współczynnikiem przesunięcia)
natomiast aby funkcja była malejąca, to współczynnik kierunkowy musi być ujemny (y = ax + b ← a
jest współczynnikiem kierunkowym)
4 − 3a < 0
4 < 3a
25 gru 12:05