pochodne
infinite: czy dobrze liczą tą pochodną
| | (x2)' 3√x2 + x2(3√x2)' −(x)'√x + x(√x)' | |
= |
| |
| | x3 | |
| | | | 2 | | 1 | | 2x 3√x2 +x2 |
| − √x + x |
| | | | x 3√x | | 2√x | |
| |
= |
| |
| | x3 | |
| | 2 | | 1 | |
= U{(2x x(2/3) +x2 |
| − x(1/2) +x |
| {x3} |
| | xx(1/3) | | 2x(1/2) | |
= to dalej liczę w liczniku i dopiero gdy mam już poskracana i pomnożone to stosuję pochodną
think: infinite lubisz sobie komplikować życie, co?
| x23√x2 − x√x | | x8/3 − x3/2 | |
| = |
| = x−1/3 − x−3/2 |
| x3 | | x3 | |
wystarczy przekształcić to wyrażenie i możesz liczyć pochodną różnicy funkcji zamiast różnicy i
ilorazu...