zasada indukcji matematycznej zupelnej
Indukcjo umrzyj: udowodnic indukcyjnie wzor
∑n−1i=1 i(i+1) = (n−1)n(n+1)3
24 gru 20:23
Indukcjo umrzyj: nikt tu nie umie indukcji?
25 gru 15:41
25 gru 15:45
Indukcjo umrzyj: wiem jak sie rozwiazuje −.− tylko w tym przykladzie nigdy mi nie wychodzi
25 gru 15:46
aniabb: n=1
L=0*1 =0
P=0*1*2/3 = 0 L=P
n=k
| | (k−1)k(k+1) | |
0*1 +1*2 + 2*3 + ... (k−1)*k = |
| |
| | 3 | |
n=k+1
| | (k−1)k(k+1) | |
L=0*1 +1*2 + 2*3 + ... (k−1)*k + k*(k+1) = |
| + k(k+1) = |
| | 3 | |
| (k−1)k(k+1) | | 3k(k+1) | | (k−1)k(k+1)+ 3k(k+1) | | (k−1+3)k(k+1) | |
| + |
| = |
| = |
| |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
25 gru 15:58