matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie
Aga:
x
2
−4
Równanie
=0
(x−2)
2
A jest sprzeczne B jest tożsamościowe C ma jedno rozwiązanie D ma dwa rozwiązania Moje obliczenia: D=|R\{2}
(x−2)(x+2)
x+2
=
=0
(x−2)(x−2)
x−2
x+2
=0 /*(x−2)
x−2
x+2=0 x=−2 C ma jedno rozwiązanie, wiem że to poprawna odpowiedź, ale czy moje obliczenia są dobre, mogę tak zapisać?
24 gru 20:12
Dominik:
jest ok.
24 gru 20:20
nabukadnecar:
dobrze
24 gru 20:23
Ajtek:
a
Nie musisz mnożyć przez mianownik. Ułamek
=0 ⇔ a=0
b
24 gru 21:17