trygonometria
lena: Hej, bardzo proszę o pomoc w zadaniu:
| | √2(√3 + 1) | |
zad. wiedząc że cos15 stopni = |
| oblicz sin15 stopni |
| | 4 | |
| | √2(√3 − 1) | | √2 − √3 | |
wg odpowiedzi wynik to |
| . Mi zaś wyszło |
| . W czym robię |
| | 4 | | 2 | |
błąd? skorzystałam z zależności sin
2 alfa + cos
2 alfa=1. Czy moglibyście pomóc mi
odpowiednio to rozpisać aby wyszedł wynik zgodny z odpowiedzią?
24 gru 15:32
świąteczny ICSP: napisz swoje obliczenia to postaram się znaleźć błąd.
24 gru 15:47
lena: wiesz co, doszłam do wniosku że te dwa wyniki to to samo tylko są inaczej zapisane. Drugi wynik
wychodzi mi z pierwszego gdy ten pierwszy podniosę do potęgi drugiej i rozpiszę(np. rozwiąże
wzór skróconego mnożenia itd)a potem spierwiastkuję. trochę masło maślane. ale to na pewno to
samo. Nie chce mi się już tego rozpisywać. Ale dzięki
24 gru 15:56
świąteczny ICSP: Fakt. Te dwa wyniki to jest to samo jednak .
| √2 − √3 | | 2 *√2 − √3 | | √2 * √4 − 2√3 | |
| = |
| = |
| = |
| 2 | | 4 | | 4 | |
| | √2*√(√3 − 1)2 | | √2 * |√3−1| | | √2(√3−1) | |
|
| = = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
24 gru 16:06