matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wielomiany
Kasia:
−3x+5
Wzór funkcji f(x)=
, gdzie x≠1, można zapisać w postaci:
x−1
2
odp. A f(x)
−3
x−1
Ale jak to przekształcić, proszę o pomoc
24 gru 14:42
świąteczny ICSP:
−3x + 3 + 2
−3(x−1) + 2
−3(x−1)
2
2
f(x) =
=
=
+
= −3 +
x−1
x−1
x−1
x−1
x−1
24 gru 14:46
Kasia:
Dziękuję bardzo
Wesołych Świąt!
24 gru 14:50