matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
nabukadnecar:
Wyznaczyć granicę ciągu: an=(
3n−4
3n+5
)
7n−8
zacząłem rozwiązywać to tak: an=
3n+5−9
3n+5
7n−8
=[(1+
−9
3n+5
)
3n+5
−9
]*
−9
3n+5
*
7n−8
24 gru 13:52
Eta:
a
lim (1+
)
n
= e
a
n
−9
lim [( 1+
)
3n+5
]
(7n−8)/(3n+5)
= (e
−9
)
7/3
= e
−21
3n+5
7n−3
7
bo lim
=
3n+5
3
25 gru 17:44