wariacja
mocarnawariacja: Jest na tym forum to zadanie, ale nie rozwiązane. Dlatego proszę o pomoc, gdyż źle mi wychodzi.
Potrzebuję rozwiązać je tylko poprzez wariacje.
W przedziale wagonu kolejowego są ustawione naprzeciw siebiw dwie ławki. Każda ma 5
numerowanych miejsc. Do przedziału weszło 5 osób. Trzy osoby usiadły na jednej ławce,
pozostałe na drugiej, naprzeciw dwóch osób z pierwszej ławki. Ile jest takich rozmieszczeń
osób w przedziale?
Próbuję je rozwiązać tak:
V35 * V23 * 2(bo osoby mogą usiąść odwrotnie) wychodzi mi 720
problem w tym, że w odpowiedziach jest 7200, a ja nie wiem co źle robię.
24 gru 13:31
PW: Najpierw wybierzmy miejsca dla 3 osób siedzących na jednej ławce. Można to uczynić na
sposobów (wybór jednej z dwóch ławek i na ławce wybór trzech miejsc spośród pięciu).
Następnie przy każdym takim wyborze zdecydujmy, którzy z trzech już siedzących wezmą na kolana
po jednym z dwóch pozostałych pasażerów.. Mozna to uczynić na
sposoby.
Tak więc na 20
,3 = 60 sposobów można wybrać miejsca, na których ktoś będzie siedział.
Przy każdym takim wyborze można zamieniać między sobą pięciu pasażerów na 5! sposobów, wobec
czego wszystkich możliwości jest 60
.5! = 7200.
Jeśli znudzi im się siadanie na kolanach, to niech grzecznie przejdą na wprost na ławkę po
przeciwnej stronie, ale to już nie zmienia liczby możliwych rozstawień pasażerów, jeno
obyczaje.
28 gru 00:11
Tomek: Mam takie zadanie:
W przedziale wagonu są ustawione naprzeciw siebie dwie ławki mające po 5 numerowanych miejsc od
1 do 5. Na ławce 1 siedzą trzy osoby oznaczone literami A,B,C a na ławce 2 siedzą dwie osoby
D,E. Iloma różnymi sposobami mogą usiąść pasażerowie, tak aby zawsze dwie osoby siedziały
naprzeciw siebie?
Moje przemyślenia:
Gdyby w zadaniu było zapytanie o to na ile różnych sposobów mogą usiąść pasażerowie zakładając,
że na 1 ławce będzie siedział pasażer A,B,C a na 2 ławce pasażer D,E.To wyliczyłabym
Kombinacją bez powtórzeń usadowienie pasażerów na ławce pierwszej i do tego dodałabym
Kombinację bez powtórzeń usadowienie pasażerów na drugiej ławce.
Skorzystałabym ze wzoru:
C
kn=\begin{pmatrix}n \\k \end{pmatrix}=\frac{n!}{k!(n−k)!}
W zadaniu jednak pytają o usadowienie takie aby dwie osoby siedziały zawsze naprzeciw
siebie.... nie mam pomysłu naprawdę jak to ugryźć

Wszystkich możliwości mamy (5\cdot 4\cdot 3)\cdot (5\cdot 4)=1200. Teraz rozważmy ustawienia,
przy których żadne dwie osoby nie siedzą naprzeciw siebie. Muszą wtedy siedzieć na przemian −
jeśli na jednej ławce miejsce jest zajęte, naprzeciw musi być wolne. Czyli na miejscach z
jedynką możemy posadzić jedną z pięciu osób, na dwójce jedną z czterech itd., razem 5!=120.
Zatem ustawień, w których jakieś dwie osoby siedzą naprzeciwko jest 1200−120=1080.
1
Zadanie to samo wynik inny coś tu nie gra które jest poprawne ?
10 lut 23:19