zamiana z 10 na 2
aa: Witam!
Jak zaminić liczbę o podstawie 10 w notacji wykładniczej na liczbę o podstawie 2?
Np.
Mam −2129,92 * 102 i chce to zamienić na coś, żeby było * 2 do jakiejść potęgi.
W tym wypadku wynik jest:
−1,625*217 ale niewiem na jakiej podstawie jest to obliczone.
Pozdrawiam!
24 gru 12:30
aa: pomoze mi ktos?
24 gru 12:40
aa: hmmm?
24 gru 13:14
aa: pomozecie?
24 gru 13:33
świąteczny ICSP: −2129,92 *102 = −2,12992 * 105
24 gru 13:37
aaa: no to to wiem, xD Ale ja chce to zamienic na 2potęgi, zeby nie było 10 w podstawie tylko 2.
24 gru 15:40
świąteczny ICSP: 10
5 = 2
log2 105
24 gru 15:41
aaa: nie nie nie. porpostu chce zmienic tę liczbę którą Ci podalem na zapis zmienno przecinkowy w
systemie binarnym.
A zeby to zrobic to moja liczba musi miec w podstawie 2 a nie 10.
Rozumiesz, np. 1000 mogę zapisać jako 103 albo z małym błędem jako 210
i chodzi mi zeby te liczbe co Ci dalem tez przedstawic w postaci x*2y
24 gru 16:20
Mateusz:
Najpierw:
Przelicz liczbę dziesiętną, na liczbę w systemie dwojkowym.
Oblicz mantysę przy cesze równej 0.
Potem znormalizuj mantysę modyfikując przy tym odpowiednio cechę liczby.
Mantysa znormalizowana to taka ktora spełnia nierownosc:
p>|m|≥1
Musisz tez pamietac o tym ze:
Przesunięcie przecinka o 1 pozycję w lewo wymaga zwiększenia cechy o 1.
Przesunięcie przecinka o 1 pozycję w prawo wymaga zmniejszenia cechy o 1.
24 gru 16:29
Mateusz:
oczywiscie jest to liczba ujemna wiec zamien te liczbe na liczbe w systemie uzupełnien do 2
czyli w skrocie U2
24 gru 16:31
Mateusz: Hmm nie doczytałem ze chodzi o notacje wykładniczą
24 gru 16:39
aa: tak chodzi o notacje wykladnicza ale zeby ją przedstawic w postaci binarnej. Czyli znak, cecha,
mantysa.
ale zeby przedstawic ceche i mantyse to nie mogę mieć liczby * 10 tylko *2
System U2 znam ale chyba nie ma on nic do tego w tym momencie.
24 gru 16:57
aa: porpostu mam zapisaną w zeszycie liczbę :
−2129,92 * 102 i zapisane, ze aby zamienic to na zapis binarny zmienno przecinkowy musze
znormalizować liczbę do postaci:
−1,625*217 i tak to ma wyglądać. Wtedy mozna zakodowac cechce znak i mantyse.
Ale jak oni przekształcili te liczbę? tego juz nie wiem.
24 gru 17:00
Mateusz:
aha czyli dobrze rozumiałem bo tak pokręciłas

ze zacząłem miec wątpliwosci

ma ma i to
baardzo duze jak chcesz przedstawic ujemną liczbe w NKB? do tego słuzy system U2 ewentualnie
starsze wersje np ZM czu U1 ZM−juz zresztą niestosowany ze względu na skichaną arytmetyke
przykład:
1110
(ZM)
+ 0110
(ZM)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 0100
czyli widzimy ze zero moze zostac zapisane na dwa sposoby ze znakami minus i plus co stanowi
przykład nietrafnosci tej metody w ktorej tracony jest jden wyraz kodowy
24 gru 18:34
aa: no tak ja wiem, dlaczego stosuje sie u2 zamiast ZM xD
I wiem, ze w ZM 0 moze byc przedstawione jako 10000000 i 00000000 xD
Wiem, ze zakres zm jest od −127,127 a U2 od −128 do 127 xD
wiem tez jak zamienia sie liczbe w 10 na ujemna w systemie u2.
Ale w zapisie zmienno przecinkowym nie trzeba chyba stosowac u2. Poprostu jeden bit jest na
znak i tyle. Nic tu nie zaoszczedzimy bo i tak i tak jeden bit jest na znak
a na mantyse jest bardzo duzo, zaleznie od metody czy single precision czy long czy double
long. mi chodzi tylko o zamiane tak jak napisalem, zeby zamiast *10 było *2 jak to zrobic?
24 gru 18:49
Mateusz:
No to pasowałoby chyba znać podstawę systemu w ktorym ma byc owa liczba

i w ktorym jest
wejsciowa liczba (mozna załozyc ze wejsciowa jest w dziesiętnym) tak mysle a w ogole jaka jest
tresc zadania o ile takowe masz

ale to nie problem na dzis

jednak bo nie mysle za bardzo
24 gru 19:40
aa: poprostu skupmy się na zamianie liczby z podstawą 10 na podstawe 2 a z reszta sobie poradze

Chce tylko wiedzieć jak zmienić 1,23456*10
x na 1,23456 *2
x
24 gru 19:55
Mateusz: No to oni to rozwiązali w inny sposob po prostu mantysę i cechę wyznaczyli w systemie
dziesiętnym
a następnie liczby te przeliczą na system docelowy czyli u nas dwojkowy. Po prostu skorzystali
tutaj z faktu że przesunięcie przecinka w systemie docelowym odpowiada pomnożeniu wartości
liczby przez podstawę tego systemu (czyli przesunięcie w prawo) lub podzieleniu jej przez
podstawę (przesunięcie w lewo). Teraz otrzymane liczby wystarczy zamienić na system binarny i
mamy gotową zmiennoprzecinkową postać znormalizowaną przeliczanej liczby.
25 gru 10:21
aa: to co napisalem wyzej, jest dobrą zamianą liczby . Ja chce tylko wiedziec jak oni do tego
doszli

jak zamias x10 zrobili x2. xD
25 gru 10:43
Mateusz:
No napisałem jak to zrobili biorąc twoją wyjsciową liczbe mamy kolejno:
−212992,1=−212992*2
0
−212992,1=−106496,05*2
1
−212992,1=−53248,025*2
2
−212992,1=−26624,0125*2
3
−212992,1=−13312,00625*2
4
−212992,1=−6656,00313*2
5
−212992,1=−3328,00156*2
6
−212992,1=−1664,00078*2
7
−212992,1=−832,00039*2
8
−212992,=−416,0002*2
9
−212992,1=−208,0001*2
10
−212992,1=−17,67863*2
11
−212992,1=−52,00002*2
12
−212992,1=−26,00001*2
13
−212992,1=−13,00001*2
14
−212992,1=−6,5*2
15
−212992,1=−3,25*2
16
−212992,1=−1,625*2
17
no i mamy to co chciałeś

bo mantysa spełniła w koncu nierownosc: p>|m|≥1 i teraz mozna to
juz przeliczyc na binarny
25 gru 13:18
aaa: czyli to jest az tyle zabawy? xD
25 gru 13:40
Mateusz:
No tak jak pisałem

szybsza jest chyba zamiana na dwojkowy a dopiero potem normalizacja
25 gru 13:42
aaa: no czyli ja mysle, ze na sprawdzianie ona ewentualnie pod nam juz liczbę znormalizowaną a nie
dopiero do znormalizowania xD
25 gru 13:44
Mateusz:
Znaczy wiesz nie musisz tego tak dokładnie dzielic mozesz mniej więcej na oko poszukac tej
własciwej potegi dwojki(tak zeby mantysa spełniła te nierownosc) ale jak chcesz byc dokładny
na egzaminie no to niestety

przydaje tu sie znajomosc potęg dwojki ja pamietałem tylko do
2
10 
reszta kalkulator
25 gru 13:47
Mateusz:
Sprawdzian

liceum

klasa informatyczna czy technikum? i takie rzeczy

no no z reguły
nauczyciele n UTK omijają to jak ognia
25 gru 13:50
aa: studia, ti
25 gru 16:00
aa: na studiach chyba to lubią

no dobra nie sprawdzian tylko kolokwium, nie moge sie przyzwyczaic

dla mnie uczelnia to
szkoła a kolokwium to sprawdzian xD
25 gru 16:01
Mateusz:
Aha no ok

Bo juz byłem troche zdziwiony.
25 gru 16:39