wartość bezwzględna
pablo: sprowadź dane wyrażenie do najprostszej postaci wiedząc że x∊(1;3)
|x
2−4x+3|−|x
2−9|
robię tak
Δ=(−4)
2−4*1*3
Δ=4
√Δ=2
x
1=1 x
2=3
(x−1)(x−3)−(x−3)(x+3) i teraz sprawdzam
(x−1)(−x+3)−(−x+3)(x+3)
−x
2+3x+x−3−(−x
2−3x+3x+9)
−x
2+4x−3+x
2−9
4x−12
24 gru 12:18
pablo: ?
24 gru 12:29
pablo: podbijam
24 gru 13:15
świąteczny ICSP: −(x−3)(x−1) + (x−3)(x+3) = (x−3)(−x + 1 + x + 3) = 4(x−3)
24 gru 13:21
pablo: dzięki ICSP ale mój sposób też jest dobry ? czy trzeba tak jak Ty powtarzający się wyraz przed
nawias
24 gru 13:24
świąteczny ICSP: twój też jest dobry tylko dłuuuuuuuuuuuuuuugi
24 gru 13:25
pablo: a no długggggiiiiiiii ale wolę sprawdzać po kolei niż się walnąć na znakach
24 gru 13:29
świąteczny ICSP: ja zrobiłem w jednej linijce ty w pięciu. Gdzie jest większa szansa aby pomylić się w znakach ?
24 gru 13:30
pablo: ale wiesz po kolej spokojnie i się zrobi ale będę jednak zmuszony robić Twoim sposobem
24 gru 13:31
świąteczny ICSP: nie jesteś zmuszony do robienia moim sposobem
24 gru 13:36
pablo: ale skoro mówisz że szybszy to lepszy
24 gru 13:38
Basiek: Najlepszy taki, przy którym wychodzi poprawny wynik.
24 gru 13:39
pablo: to też racja
24 gru 13:41
świąteczny ICSP: szybki w tym wypadku, jednak nie we wszystkich przypadkach możesz go zastosować.
Czyli ogólnie :
Zalety :
− jest bardzo szybki
− małe szanse pomyłki
Wady :
− nie można zastosować do wszystkich przypadków
Za to twój :
Zalety :
− pasuje do wszystkich przypadków
Wady :
− jest bardzo wolnyyyy
− duże prawdopodobieństwo opmyłki
24 gru 13:41
pablo: ICSP dokładna analiza
24 gru 13:44