granica ciągu
nabukadnecar: Wyznaczyć granicę ciągu: an=nn−√n2−2n
24 gru 12:04
nabukadnecar: w liczniku jest n, z góry ślicznie dziękuję za pomoc
24 gru 12:05
ZKS:
| n | | n(n + √n2 − 2n) | |
| = |
| |
| n − √n2 − 2n | | n2 − n2 + 2n | |
Teraz dokończ.
24 gru 12:11
nabukadnecar: zrobiłem ten przykład tylko uzyskuję wynik 1, a powinna być nieskończoność
24 gru 12:16
ZKS:
A to jak uzyskujesz tą jedynkę zaprezentuj swoje rozwiązanie.
24 gru 12:19
nabukadnecar: an=n(n+√n2−2n2n i teraz dziele wszystko przez n, nie umiem teraz zapisać tutaj, ale
ogólnie w liczniku tam gdzie jest pierwiastek, dziele czynniki znajdujące się pod
pierwiastkiem przez n2, kóre znajduje się też pod tym pierwiastkiem i wynik mi wychodzi
1(1+1)/2=1
24 gru 12:29
kamnow: n2+n (√n2−2) / 2n =n2(1+(p(n2−2nn)) / n2(2n) =
zostaje 1 + coś co leci do 0 przez coś co leci do 0 i masz swoją nieskończoność.
24 gru 12:33
ZKS:
Skoro dzielisz wszystko przez n to dostajesz
| n + √n2 − 2n | | ∞ + ∞ | |
| teraz jeżeli n dąży do ∞ to całość dąży do ∞ [ |
| ] = ∞. |
| 2 | | 2 | |
24 gru 12:36
nabukadnecar: dziękuję
24 gru 12:43
nabukadnecar: mam jeszcze taki przykład an=(3n−43n+5)7n−8
24 gru 12:45
nabukadnecar: zacząłem rozwiązywać to tak:
an=3n+5−93n+57n−8=[(1+−93n+5)3n+5−9]*{u{−9}{3n+5}*7n−8
24 gru 12:52
nabukadnecar: tam przy u powinno być −9/3n+5
24 gru 12:53