problem z rownaniem
color: (3−x)2+(x+13)2=29
24 gru 11:56
color: jak myslicie prowadzaca sie pomylila w daniu rownania bo nei mam pomyslu
24 gru 12:01
banan314: Może tak:
9 − 6x + x2 + x2 + 23x + 19 = 29
2x2 − 513x + 889 = 0 |*9
18x2 − 48x + 80 = 0 |/2
9x2 − 24x + 40 = 0
Δ < 0 ,więc równanie sprzeczne
24 gru 12:10
ZKS:
Jeżeli równanie wygląda tak jak napisałeś to brak rozwiązań w zbiorze liczb rzeczywistych.
24 gru 12:10
banan314: Jeśli możesz wykorzystać wzory z równaniem kwadratowym
24 gru 12:11
color: nie mozna wykorzytsywac z ronaniem kwadratowym wzorow, wiec pewnie pomylka przy wyborze zadanka
przez prowadzącą?
24 gru 12:44