Obliczyć WO i wariancję
Grzegorz K: Witam,
mam poniższe zadanie. Czy ktoś może mi pomóc w rowiazaniu. Nie wiem jak do tego podejść. Jeśli
nie jest to problemem poproszę rozwiazanie
Obliczyć WO i wariancję (o ile istnieją) następujących ZL o rozkładach dyskretnych:
1. rozkład geometryczny: P {ξ = k} = {1 − p} p
k,
p∊(0;1), k=0,1,...
| | (1−p)k | |
2. rozkład logarytmiczny: P{ξ = k} = − |
| , |
| | k ln p | |
p∊(0;1), k=0,1,...
| | r | |
3. rozkład Borela–Tannera: P{ξ = k} = |
| k k − r − 1 e−αk αk−r, |
| | (k − r) ! | |
α∊(0;1) , r = 0,1,... , k = r, r+1,...
24 gru 09:03
Luks: ale nudne zadane
24 gru 09:05
banalny: Mogę sprzedać rozwiązania tego.
27 gru 13:28
marzena: Grzegorz K: Witam, mam poniższe zadanie. Czy ktoś może mi pomóc w rowiazaniu. Nie wiem jak do
tego podejść. Jeśli nie jest to problemem poproszę rozwiazanie Obliczyć WO i wariancję (o ile
istnieją) następujących ZL o rozkładach dyskretnych: 1. rozkład geometryczny: P {ξ = k} = {1 −
p} pk, p∊(0;1), k=0,1,...
(1−p)k
2. rozkład logarytmiczny: P{ξ = k} = −
,
k ln p
p∊(0;1), k=0,1,...
r
3. rozkład Borela–Tannera: P{ξ = k} =
k k − r − 1 e−αk αk−r,
(k − r) !
α∊(0;1) , r = 0,1,... , k = r, r+1,...
7 sty 22:32
banalny: Borela− Tanner nikt ci nie rozwiąże bo to jest rzadko spotykany rozkład.
27 sty 12:54