oblicz
romb: 1) Stosunek dlugosci przekatnych rombu jest rowny 3 : 4 . Oblicz pole tego rombu, jesli jego
bok ma dlugosc 15 cm.
2) Oblicz pole i obwod rombu o wysokosci 7 cm, jezeli kat rozwarty tego rombu ma miare 150
stopni.
31 maj 12:04
romb: pomoze ktos?
31 maj 13:04
tim: Ok. Ja.
31 maj 13:09
tim:

Więc tak:
AB = 15
Zaś:
Z tw. Pitagorasa:
AO
2 + BO
2 = AB
2
AO
2 = 144
AO = 12
BO = 9
Przekątne rombu mają więc długość 24 i 18. Pole obliczyć potrafisz.
31 maj 13:12
romb: a to 2) ?
31 maj 14:04
Kc:
24 sty 10:24
janek191:

h = 7 cm
Mamy
a = 7*2 = 14
a = 14 cm
Obwód rombu L = 4 a = 4*14 cm = 56 cm
Pole rombu
P = a*h = 14 cm* 7 cm = 98 cm
2
24 sty 12:40