prostagranica
guess who:
lim (x*lnx) = ?
x→0+
Cały czas wpadam w jakieś nieskończone pętle, mógłby ktoś na szybko rozpisać?
23 gru 22:22
Krzysiek: | | lnx | |
xlnx= |
| i skorzystaj z reguły de l'Hospitala |
| | 1/x | |
23 gru 22:30
Godzio:
Z de'l hospitala:
| | lnx | | H | | | |
limx→0+(xlnx) = limx→0+ |
| |
| limx→0+ |
| = |
| | | | = | | | |
lim
x→0+(−x) = 0
23 gru 22:32
guess who: | | x | |
Robiłem niemal to samo: |
| i wpadałem w pętlę. Najpierw dochodziłem do |
| | 1lnx | |
| | ln2x | | 2ln2x | | 4ln2x | |
|
| , później z tego robiło się |
| , a dalej |
| |
| | −1x | | −1x | | −1x | |
Ech, dobra, dzięki za pomoc. Jest jakiś sposób, żeby wiedzieć, który z czynników umieszczać na
górze, a który na dole?
23 gru 22:40
guess who: who
23 gru 23:07
VARIAN: Jeśli nie masz intuicji, to pozostaje metoda prób, ma być odpowiedni symbol i dobrze się
liczyć.
24 gru 01:00