wartość bezwzgledna
pablo: mógłby ktoś sprawdzić ?
sprowadź do najprostszej postaci wiedząc, że x ∊(1;3)
|3−x|+|x−1|−2|x−4|
czyli biorę 2 i sprawdzam
3−2=1 czyli bez zmian 3−x
2−1=1 czyli bez zmian x−1
2−4=−2 czyli −x+4
3−x+x−1−2−x+4
23 gru 22:16
Ajtek:
...−2(−x+4)=...
23 gru 22:18
pablo: Ajtek co masz na myśli ? to mam pomnożyć ?
23 gru 22:20
pablo: ?
23 gru 22:24
Rodney: Ajtkowi chodzi o to, ze zle policzyles

powinno byc:
3−x+x−1−2(−x+4)
23 gru 22:30
Ajtek:
Dokłądnie o to mi chodzi co napisał
Rodney. Sorki za opóźnienie, ale jadłem kolację

.
23 gru 22:32
pablo: a można po kolej gdzie jest błąd
|3−x| = 3−x
|x−1|=x−1
|x−4|=−x+4
? i gdzie tu jest błąd ?
23 gru 22:33
Maro: chodzi o to że w Twoim pierwszym wpisie nie dałeś nawiasu po liczbie 2.
23 gru 22:35
Maro: Reszta jest ok.
23 gru 22:36
pablo: czyli teraz mam tak :
3−x+x−1−2(−x+4) i teraz to redukuje ?
3−x+x−1+2x−8=2x−6 ? jest teraz gicior ?
23 gru 22:39
Ajtek:
Wygląda ok

.
23 gru 22:40
pablo: i jak mam taki przykład jeszcze też x∊(1,3)
|x−8|=−(x−8)=−x+8 czy lepiej wygląda zapis 8−x
23 gru 22:41
Ajtek:
Nie ma znaczenia, dodawanie jest przemienne
23 gru 22:42
pablo: ok dziękuje

Wesołych
23 gru 22:43
Ajtek: Wzajemnie, powodzenia

.
23 gru 22:45