.
asdf: suma ciągu:
| 1 + 2 − 3 + 4 + 5 − 6 + 7+8 − 9 + 10 ...−3n | |
| = |
| n2 + n + 1 | |
można to rozbić w taki sposób?
| 1 + 2 − 3 + 4 + 5 − 6 + 7+8 − 9 + 10 ...−3n | |
| = |
| n2 + n + 1 | |
z każdego czerwonego wychodzi − (2 + 2 + 2 + 2 ... + 2), czyli −2n
z tego co zostało, czyli:
2 + 4 + 6 + ... + 2n też liczę sumę:
łącząc otrzymuję:
| | n2 + n − 2n | |
lim |
| = 1 |
| | n2 + n + 1 | |
dobrze?
23 gru 21:30
think: rozbiłabym to na ciągi:
1, 4, 7, ..., 3n − 2
2, 5, 8, ..., 3n − 1
−3, −6, ...., −3n
23 gru 21:38
asdf: a to nie jest dobrze?
23 gru 21:43
think: źle, bo to co zostało to nie 2,4,6,... tylko 2, 5, 8,...,3n − 1
23 gru 21:56
think: ale jak tylko to poprawisz to będzie dobrze
23 gru 21:58
asdf:
| | 2 + 3n − 1 | | 3n + 1 | |
( |
| )n = ( |
| )n = U{3n2 + n |
| | 2 | | 2 | |
| 3n2 + n | | 3n2 − 3n | | 3 | |
| − 2n = |
| = |
| |
| 2 | | 2(n2 + n + 1) | | 2 | |
23 gru 22:07
think: no tak

sorki, że tak późno, ale wygryźli mnie z kompa.
23 gru 23:26
Trivial: W liczniku masz:
∑
k=0n−1 ((3k+1) + (3k+2) − (3k+3))
= ∑
k=0n−1 (3k) = 3*∑
k=0n−1k
| | (n−1)*n | |
= 3*(0+1+2+3+...+n−1) = 3* |
| . |
| | 2 | |
25 gru 20:28
asdf: nie miałem jeszcze tego Trivial.
25 gru 21:08
Trivial: więc pora się dokształcić.
25 gru 21:09
asdf: Jakbym dysponował wystarczającą ilością czasu wolnego to z przyjemnością...
25 gru 21:15