trygonometria
lena: Witajcie, proszę o pomoc w zadaniu
Sprawdź, czy równość jest tożsamością trygonometryczną gdy x jest miarą kąta ostrego.
a) cos4x +sin2x * cos2x +sin4x=1
b) sin2x − cos2x = cos2 x(tgx + 1)(tgx − 1)
23 gru 21:15
think: a) nie jest weźmy choćby kąt 45
o
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )4 + ( |
| )2 * ( |
| )2 + ( |
| )4 = |
| + |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
23 gru 21:24
lena: kurcze, a w odpowiedzi jest że jest równe 1
23 gru 21:25
Bogdan:
popraw lena zapis zadania
23 gru 21:26
think: natomiast b)
| | sin2x | |
P = cos2x(tgx + 1)(tgx − 1) = cos2x(tg2x − 1) = cos2x( |
| − 1) = sin2x − |
| | cos2x | |
cos
2x = L
czyli mamy do czynienia z tożsamością trygonometryczną
23 gru 21:27
think: lena będzie jeśli równanie ma postać:
cos4x + 2sin2xcos2x + sin2x = 1
to prawda ale bez tej dwójki, to nie jest tożsamość
23 gru 21:28
lena: think : ok, dzięki za b ale ciągle mam wątpliwości co do a
Bogdan : a co jest nie tak z moim zapisem?
23 gru 21:31
lena: a da się ten podpunkt a rozpisać na literkach tak jak b?
23 gru 21:34
think: dałoby się, gdyby był w tej postaci, którą Ci napisałam, ale podanie choć jednego przykładu, że
równość nie zachodzi wystarcza aby udowodnić, że to nie jest tożsamość. O ile oczywiście
dobrze przepisałaś treść zadania.
23 gru 21:36
lena: tak, dobrze przepisałam. Myślę że to pomyłka w zadaniu i powinna być ta dwójka. Dziękuję bardzo
za pomoc. Gdyby nie Ty to pewnie siedziałabym do 12.00 w nocy żeby to rozgryźć.
23 gru 21:38
lena: tak, dobrze przepisałam. Myślę że to pomyłka w zadaniu i powinna być ta dwójka. Dziękuję bardzo
za pomoc. Gdyby nie Ty to pewnie siedziałabym do 12.00 w nocy żeby to rozgryźć.
23 gru 21:39
think: przy podanym przeze mnie zapisie, korzystamy ze wzoru skróconego mnożenia
L = cos4x + 2sin2xcos2x + sin2x = (cos2x + sin2x)2 = (1)1 = 1 = P
23 gru 21:40
think: (1)2 miało być
23 gru 21:41
lena: tak, wiem, wielkie dzięki
23 gru 21:42