pochodne
karo: kto pomoże ?

oblicz pochodną; y=cos(5x+2)
23 gru 21:08
ICSP: y = cos(5x+2)
y' = −5sin(5x+2)
23 gru 21:09
karo: hmm mi wychodzi −5(sin5x+2)

y= (−sin5x+2) * (5x+2)' = (−sin5x+2) * 5

?
23 gru 21:14
ICSP: [cos(5x+2)]' = −sin(5x+2) * (5x+2)' = −sin(5x+2) * 5 = −5sin(5x+2)
nie wiem dlaczego u ciebie jest taki dziwny zapis
23 gru 21:17
karo: namieszałam z nawiasami

dzięki za pomoc
23 gru 21:20
Janek 191:
y = cos ( 5x + 2)
zatem
y' = [ cos ( 5x + 2)] ' = − sin ( 5x + 2)* ( 5x + 2)' = −5 sin( 5x + 2)
26 gru 01:08