sebo8: Oblicz:
a) 2log2 7
b) 312log3 16
c)102+log 3
d) 5−1+2log5 4
e) 36log6 5−14
f) 27log3 2−13
g) 32+log3 4
h) 25−13log2 27
23 gru 20:51
think: najważniejsze to skorzystanie z tego, że
a
logab = b
oraz clog
ab = log
ab
c
a później własność potęg np
a
b + c = a
b*a
c
23 gru 21:01
think: poglądowo zrobię przykład
| | 36log66 | | 62log66 | |
e) 36log65 − 0,25 = |
| = |
| = |
| | 360,25 | | 60,5 | |
| | 6log662 | | 62 | |
|
| = |
| = 61,5 |
| | 60,5 | | 60,5 | |
23 gru 21:04
think: ajj pomyłka zamiast 5 przepisałam 6
tylko w liczniku
36
log65 = 6
2log65 = 6
log652 = 5
2
czyli całość to
23 gru 21:06
gofno:
29 sty 19:04
pk: e) 36log65 − 0,25 =
=
=
360,25 60,5
6log662 62
=
= 61,5
60,5 60,5
1 lis 18:20