Zadanie na "logikę"
szulmack: Suma cyfr liczby 1088 + 29 jest równa :
A.12
B.19
C.99
D.117
Prosiłbym serdecznie o dość logiczne wytłumaczenie tego zadania.
23 gru 20:37
ICSP: 1088 + 29 = //
1088 = 10000...000 − jedynka i 88 zer. Jeżeli do tego dodam 29 to otrzymam :
1000000...00029 mam więc :
jedną cyfrę równą 1
86 cyfr równych 0
jedną cyfrę równa 2
jedną cyfrę równa 9
1*1 + 86* 0 + 2*1 + 9*1 = 1 + 0 + 2 + 9 = 12
odpA
23 gru 20:41
szulmack: Dzięki wielkie , serdecznie pozdrawiam, Wesołych i pogodnych Świąt
23 gru 20:45