Interpretacja geometryczna modułu różnicy liczb zespolonych
Fabian: Witam,
Mam następujące pytanie.
Po czym poznać patrząc na sam wzór, czy na wykresie będzie to elipsa,okrąg,hiperbola czy
parabola?
23 gru 18:40
Mati_gg9225535: parabola jest dla funkcji kwadratowej, okrąg dla x i y podniesionych do kwadratu, elipsa nie
wiem a hiperbola gdy x w mianowniku
23 gru 19:17
Saizou : 1) parabola
y=ax
2+bx+c , gdzie a,b,c∊R np. y=2x
2+5x+3
lub
y=a(x−x
1)(x−x
2) , gdzie x
1 i x
2 to miejsca zerowe np. y=5(x−5)(x+2)
lub
| | −b | | −Δ | |
a(x−p)2+q , gdzie p to współrzędna X wierzchołka= |
| oraz q to Y wierzchołka= |
| |
| | 2a | | 4a | |
np. y=3(x−2)
2+1
2)okrąg
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2 gdzie S=(a;b) współrzędne środka okręgu r−promień okręgu
np. (x−5)
2+(x+3)
2=16
lub
x
2+y
2−2ax−2by+
a2+b2−r2=0 a
2+b
2−r
2=c
x
2+y
2−2ax−2by+c=0 r=
√a2+b2
np. x
2+y
2−8x−6y+144=0
3) hiperbola
| | a | |
y= |
| zał mianownik różny od zera x≠0 |
| | x | |
4) elipsa nie mam pojęcia ale
http://brasil.cel.agh.edu.pl/~11ujgadek/elipsa.html
23 gru 19:37
Godzio:
Parabola:
f(x) = ax
2 + bx + c
Hiperbola:
| (x − x0)2 | | (x − y0)2 | |
| − |
| = 1 |
| a2 | | b2 | |
Elipsa:
| (x − x0)2 | | (x − y0)2 | |
| + |
| = 1 |
| a2 | | b2 | |
Okrąg:
(x − x
0)
2 + (y − y
0)
2 = r
2
Ale pewnie Ci chodzi jak ocenić po takim wzorze:
2x
2 + 3y
2 − 4x + 18y + 30 = 0
co to jest, ale na to nie ma dobrych sposobów, są takie wzorki, liczysz odpowiednie wyznaczniki
i w zależności od nich wiadomo co to za krzywa, ale lepiej po prostu przekształcać wyrażenie
aż dotrzesz do jednej z tych postaci, jak widać wszystko prócz paraboli składa się do wzoru
skróconego mnożenia i na tym trzeba bazować
23 gru 19:48
ICSP: ale to jest pytanie do liczb zespolonych
23 gru 19:48
Godzio: "Interpretacja geometryczna modułu" tyle przeczytałem
23 gru 19:52