Proszę o pomoc
James003: Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o kącie ostrym α. Przekątne graniastosłupa
są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątami β i γ (β<γ) a wysokość graniastosłupa ma
długość H. Oblicz objętość graniastosłupa.
23 gru 17:40
dero2005:dane:
α, β, γ, h
h
h
= tgβ ⇒ d2 =
d2
tgβ
h
h
= tgγ ⇒ d1 =
d1
tgγ
teraz z wzorów cosinusów
d1 = √a2 + 2ab*cosα + b2
d2 = √a2 − 2ab*cosα + b2
teraz stworzyć układ równań z dwiema niewiadomymi a, b − policzyć a, b
Pp = a*b*sinα
V = Pp*h
Zdrowych i wesołych Świąt