Wartości największa i najmniejsza pomocy!!
Kati: Wyznacz wartość najmniejszą i wartość największą funkcji w podanym przedziale
1) F(x) = 2x2 −16x +25
a) xE <2;5>
b) xE (0,3)
c) xE <4;7)
d) xE (1;5)
31 maj 10:55
Julia: musisz obliczyć wartości funkcji dla x począwszy od 0 a skończywszy na 7 i narysować wykres a
potem łatwo odczytasz
31 maj 12:19
ema: Nalezy obliczac p

i wartosci funkcji dla danych liczb
31 maj 12:26
ema:
a) zatem p∊ do przedzialu <2,5>
Obliczasz wtedy wartosc funkcji dla p i koncow przedzialu czyli 2 i 5
f(4)=2*4
2−16*4+25=32−64+25= −7
f(2)=2*2
2−16*2+25=8−32+25 = 1
f(5)=2*5
2−16*5+25=50−80+25=−5
a wiec najwieksza wartosc funkcji f(x)=2x
2−16x+25 wynosci 1 a najmniejsza −7
b) p=4 nie nalezy do przedzialu zatem liczysz wartosc funkcji tylko dla liczb z koncow
przedzialu
f(0) i f(3) podstawiasz 0 za x do funkcji a potem 3 za x do funkcji
i to bd najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji
Pozostale przyklady mysle ze zrobisz sama
31 maj 12:40
Andrzej: hmmm − mówiąc to mam na myśli punkt b)
przedział jest otwarty, więc funkcja nie przyjmie wartości f(0) i f(3). W tym przypadku nie
istnieje największa ani najmniejsza wartość, istnieją tylko kresy zbioru wartości.
31 maj 12:46