2x + log(1+4^x) = 2xlog5 + log6
Dominik: 2x + log(1+4x) = 2xlog5 + log6
jak to ugryzc? nie mam na to zadnego pomyslu, bo zamieniajac 2x na logarytm i 2x do log5
otrzymam potegi ze zmienna x w wykladniku, ale o roznych podstawach. nie mam zielonego
pojecia co z tym zrobic.
23 gru 15:09
Mila: 2x + log(1+4x) = 2xlog5 + log6
(2x−2xlog5)+log(1+22x)=log6
2x(1−log5)+log(1+22x)=log6
2xlog2+log(1+22x)=log6
log22x+log(1+22x)=log6
log(22x*(1+22x)=log6
22x*(1+22x)=6
teraz podstawienie 22x=t i t>0
dokończ
23 gru 15:26
Dominik: sprytnie.

od 4. linijki wszystko jasne. dzieki!
dla formalnosci:
t(1 + t) = 6
t
2 + t − 6 = 0
t = 2 v t = −3 sprz.
2
2x = 2
2x = 1
co sie pokrywa z odp w zbiorze.
23 gru 15:33
Mila: dobrze.
4 linijka nie jest jasna? ( 1=log10; log10−log5=log(10:5)=log2)
23 gru 15:39
Dominik: wlasnie wszystko jest jasne.

chodzilo mi o to, ze od 4 linijki zadanie staje sie banalnie
proste (jakby wczesniej nie bylo...). jeszcze raz dzieki!
23 gru 15:50
Mila:
23 gru 15:51
Dominik: mam jeszcze problem z tym:
log5120 + x − 3 + log5(0,2 − 5x−4) = 2log5(1 − 5x−3)
pozamienialem wszystko na logarytmy i wszystkie potegi przekstzalcilem do postaci 5x * jakas
wartosc liczbowa (by uzyc t = 5x). ale np 5−4 za ladne juz nie jest i wydaje mi sie, ze
zadanie powinno sie jakas inna metoda rozwiazac niz poprzez zmudne wyliczanie i operowanie na
takich liczbach.
23 gru 15:59
Mila: Teraz muszę zniknąc, gdy wrócę po 20 a nikt nie pomoże , to napiszę.
23 gru 16:02
Dominik: log
3x3 = (log
3(3x))
2
| log33 | |
| = (log3(3x))2 /*log3(3x) |
| log3(3x) | |
(log
3(3x))
3 = 1 /
3√ − czy moge tak zrobic?
log
3(3x) = 1
3x = 3
x = 1
odp niby sie zgadza, ale nie jestem pewien czy moge tak pierwiastkowac.
23 gru 19:25
ICSP: akurat w tym wypadku możesz
23 gru 19:26
Dominik: no wlasnie, tak mi sie wydaje. a w jakich wypadkach nie moge?
23 gru 19:28
ICSP: w pewnych przypadkach. Jest ich dużo więc nie będę wymieniał. Zapewne niedługo zatkniesz się na
niektóre.
23 gru 19:30
Dominik: haha, no spoko.

zapewne za pare minut przylece z pytaniem, w ktorym bedzie taki przypadek.

a jestes w stanie cos poradzic na rownanie ciut wyzej?
23 gru 19:31
ICSP: z godziny ?
23 gru 19:32
Dominik: 15:59
23 gru 19:33
ICSP: spojrzę
23 gru 19:36
ICSP: zauważ że :
log5 (1 − 5x−3) = 1 + log5 (0,2 − 5x−4)
teraz zadanie już samo się rozwiązuje.
23 gru 19:47
Dominik: kolejne... 2log
xa + log
axa + 3log
a2xa = 0 a > 0 ∧ a ≠ 1 oczywiscie trzeba wyliczyc x
D: x > 0 ∧ a ≠ 1
| | logxa | | 3logxa | |
2logxa + |
| + |
| = 0 |
| | logxax | | logxa2x | |
| | logxa | | 3logxa | |
2logxa + |
| + |
| = 0 |
| | logxa + 1 | | 2logxa + 1 | |
co teraz? moze to oczywista oczywistosc, ale jestem zmeczony i brak mi pomyslow.
23 gru 20:10
ICSP: t = logx a i jedziesz dalej
23 gru 20:14
Dominik: dalej nie mam pomyslu. otrzymuje wielomian 3 stopnia z jednym pierwiastkiem, co raczej jest
zle, bo w odp zbioru mam 2 rozwiazania tego rownania.
23 gru 20:30
ICSP: | | t | | 3t | | 3 | |
2t + |
| + |
| = 0 ⇒ t = 0 v t = −2 v t = − |
| ale przecież t = 0 odpada |
| | t+1 | | 2t+1 | | 4 | |
23 gru 20:38
Dominik: dobra, rabnalem sie troche przy liczeniu. rzeczywiscie wychodza takie pierwiastki, jakie
podales. czemu t = 0 odpada? skad sie bierze to zalozenie?
23 gru 20:58
Dominik: | | 1 | |
przeciez dziedzina rownania z t to rzeczywiste bez −1 i − |
| , a logxa moze byc rowne 0. |
| | 2 | |
czy sie gdzies myle? pewnie tak, bo w zbiorze sa 2 odp, ale gdzie?
23 gru 21:31
ICSP: logx a = 0 ⇒ a = 1 ⇒ sprzeczność
23 gru 21:33
Dominik: ..... az mi wstyd. dzieki
23 gru 21:48
Mila: zadanie z 15:59 już bez problemów?
23 gru 23:58
Dominik: Mila, wszystko jasne

log
x2 * log
2x2 = log
4x2
| | logx2 | | logx2 | |
logx2 * |
| = |
| |
| | logx2x | | logx4x | |
| | logx2 | | logx2 | |
logx2 * |
| = |
| |
| | 1 + logx2 | | 1 + 2logx2 | |
log
x2 = t
t
2 + 2t
3 = t + t
2
2t
3 − t = 0
t(2t
2 − 1) = 0
Δ = 8
| | √2 | | √2 | |
t = 0 v t = |
| v t = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
0 odpada i dalej:
| | √2 | | √2 | |
logx2 = |
| v logx2 = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 2><?php echo 'dupa'; ?>span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">12 | |
x/div> |
| = 2 |
| | 21 | |
co teraz? niezbyt dobry jestem z wykladniczej i nie mam zielonego pojecia co zrobic.
24 gru 14:32
pigor: ... ja bym przeszedł na logarytm o podstawie 2 , np. tak:
| | √2 | | 1 | | 1 | |
logx2= |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ x=2√2 i podobnie pozostałe |
| | 2 | | log2x | | √2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
oczywiście przejść na podstawę 2 mogłeś już na początku ,
wtedy − moim zdaniem − miałbyś ...

łatwiej
24 gru 15:00