?
Patryk: dla jakich wartości parametru m równanie sin2x+sinx+m=0
ma rozwiązania ?
t=sinx
Δ≥0
to chyba za mało ?
23 gru 12:19
ICSP: za mało
23 gru 12:20
Patryk: co jeszcze ?
23 gru 12:36
Saizou : a jakie wartości przyjmuje sinx
23 gru 12:39
Patryk: <−1;1>
23 gru 12:48
23 gru 12:48
Maslanek: To też mało

0≤sin
2x+sinx≤2
23 gru 12:49
Maslanek: 1−4m≥0
Więc właściwie m∊<−2,0>.
23 gru 12:50
Patryk: skąd ci się to wzięło ? Maslanek
23 gru 12:51
Maslanek: Kurde

To też za mało

Warunki:
m∊<−2,0) − żeby równanie miało sens...
Δ≥0
t
1, t
2∊<−1,1>
Taki układ nierówności do rozwiązania.
U mnie nie ma ostatniego jeszcze. Także to jest źle póki co
23 gru 12:59
Maslanek: Z zerem oczywiście m−y
23 gru 13:00
Patryk: znalazłem inny sposób,ale dzięki
23 gru 13:06
Maslanek: To przedstaw
23 gru 13:10
Maslanek: | | 1 | | 1 | |
Czyżby (sinx+ |
| )2− |
| +m=0 |
| | 2 | | 4 | |
m≥−2? − najwyższa wartość kwadratu
23 gru 13:12
aniabb:

sin
2x +sinx=−m
m∊<−2;1/4>
23 gru 13:13
Patryk:

−t
2−t=m
na podstawie wykresu
23 gru 13:14
Patryk: | | π | |
czy cosx+√3sinx to sin( |
| +x) ? |
| | 6 | |
23 gru 14:22
Patryk: a jednak nie, dobra już wiem
23 gru 14:30
Mila: sin
2x+sinx+m=0
t
2+t=−m i t∊<−1;1>
t(t+1)=−m
| | 1 | | −1 | |
f(− |
| )= |
| najmniejsza wartość funkcji f(t)=t2+t w przedziale <−1;1> |
| | 2 | | 4 | |
Szukamy największej wartości
f(−1)=0
f(1)=2
i −m≤2⇔m≥−2
odp:
Masz to samo z Twojego wykresu.
23 gru 15:50