Wartość bezwzględna
AnkaEkonomia: Mam takie równanie:
||x+1|−2x−1
|x+1|−2=x−1 v |x+1|−2=−(x−1)
|x+1|=x+1 v |x+1|=−x+3 (I tu wiem co i jak dalej)
Ale tu mam w zeszycie:
x+1≥0
Nie mam pojęcia dlaczego. Skąd ta nie równość? Skąd mam wiedzieć kiedy tak zrobić?
Dlaczego np. nie tak:
x+1=x+1 v x+1=−(x+1) ?
23 gru 10:24
aniabb: bo z pierwszego wychodzi 0=0 czyli każdy x ≥−1
23 gru 10:30
aniabb: a w ogóle napisz poprawnie równanie wejściowe
23 gru 10:31
AnkaEkonomia: Aj, faktycznie. Przepraszam. Już piszę ładnie:
||x+1|−2|=x−1
23 gru 10:33
aniabb:

rozwiązanie to x>1
23 gru 10:44
aniabb: jak widać powinnaś rozpatrzeć 4 przypadki
23 gru 10:53
AnkaEkonomia: Nie wiem

Na zajęciach wyszło nam x∊<−1;+
∞) I były tylko 3 przypadki. Nie rysowaliśmy
wykresu.
23 gru 10:58
aniabb: jak narysujesz to zawsze lepiej widać
23 gru 11:00