Trygonometria
Ola: dla pewnego kąta ostrego prawdziwa jest równość
tgα+ 1tgα= 5sinα
31 maj 10:42
♊: jaki znak (dodatni czy ujemny) mają funkcje dla kąta ostrego ?
31 maj 12:04
♊: Bo rozumiem, że masz znaleźć ten kąt, tak ?
31 maj 12:05
Ola: wyprowadz wzór na tgα, cosα, sinα
31 maj 15:27
Mariusz: | sin | | cos | | 5 | |
| + |
| = |
| mnożymy razy sin*cos
|
| cos | | sin | | sin | |
sin
2+cos
2=5cos
sin
2=1−cos
2 czyli
1−cos
2+cos
2= 5 cos
1=5cos
cos = 1/5 wszędzie trzeba dodać alfa
mam nadzieje ze sie nie pomyliłem nigdzie, powodzenia
31 maj 15:37