.
asdf: Jakby miał ktoś chwilę jutro:
Mam zadanie:
| | 1*3*5*...*(2n−1) | |
Wykazać, że ciąg an = |
| jest malejący. |
| | 2*4*6*...*2n | |
| | (2n − 1)! | |
Według mnie jest to silnia po prostu: |
| |
| | 2n! | |
liczę a
n+1
| | (2(n+1) − 1)! | | (2n+2−1)! | | (2n+1)! | |
an+1 = |
| = |
| = |
| |
| | 2(n+1)! | | (2n+2)! | | (2n+2)! | |
| | (2n+1)!*2n! | |
| = |
| = |
| | (2n+2)!*(2n−1)! | |
| | (2n+1)*2n!*2n! | | 2n! | |
|
| = |
| = |
| | (2n+2)(2n+1)*2n!*(2n−1)! | | (2n+2)(2n−1)! | |
| 2n(2n−1)! | | 2n | |
| = |
| < 1 |
| (2n+2)(2n−1)! | | 2n+2 | |
q < 1 czyli jest to ciąg malejący
Dobrze?
23 gru 02:34
Godzio:
To nie jest zwykła silnia:
(2n)! ! = 2 * 4 * ... * 2n
(2n − 1)! ! = 1 * 3 * ... * (2n − 1)
Ale robi się to równie standardowo:
| an+1 | | 2n + 1 | | 1 | |
| = |
| = 1 − |
| < 1 −− malejący |
| an | | 2n + 2 | | 2n + 2 | |
23 gru 07:03
+-: 2*4*6*...*2n=2
n*n!
| | (2n)! | |
1*3*5*...*(2n−1)= |
|
|
| | 2n*n! | |
| | 1*3*5*...*(2n−1) | | (2n)! | |
an = |
| = |
|
|
| | 2*4*6*...*2n | | 22n*n!*n! | |
23 gru 11:49
Mila: Zauważ, że:
| | 2(n+1)−1 | | 2n+1 | |
an+1=an* |
| =an* |
| |
| | 2(n+1) | | 2n+2 | |
| an+1 | | 2n+1 | |
| = |
| <1 [ 2n+1<2n+2, n∊N+} |
| an | | 2n+2 | |
23 gru 12:01
Mila: Idę lepić pierogi z grzybkami.
Wpadnę tu później.
23 gru 12:02
asdf: Nie bardzo rozumiem, spróbuję to zrobić tak:
| | 1*3*5*7*...*(2n−1) | |
an = |
| |
| | 2*4*6*...*(2n) | |
| | 1*3*5*7*...*(2(n+1)−1) | |
an+1 = |
| = |
| | 2*4*6*...*(2(n+1)) | |
| 1*3*5*7*...*(2n+1) | |
| |
| 2*4*6*...*(2n+2)) | |
jak jest to ciąg geometryczny to dzielę n+1/n, pierw sobie rozpiszę:
a
n+1 = a
n * q, czyli:
| | 1*3*5*7*...*(2n−1)*(2n+1) | |
an+1 = |
| |
| | 2*4*6*...*2n*(2n+2)) | |
| | 1*3*5*7*...*(2n−1) | |
an = |
| |
| | 2*4*6*...*(2n) | |
| | (2n−1) | |
to jak podzielę n+1/n zostanie mi tylko q = |
| i to jest < 1. |
| | (2n+2) | |
Jeszcze nie do końca rozumiem te wyznaczanie a
n+1 z a
n.
Podam kilka przykładów:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an = |
| + |
| + |
| + ... + .. |
| |
| | 2 + 1 | | 4 + 2 | | 8 + 6 | | 2n + n! | |
jest to ciąg arytmetyczny, więc szukam różnicy:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an+1 = |
| + |
| + .. |
| + |
| |
| | 2 + 1 | | 4 + 2 | | 2n + n! | | 2n+1 + (n+1)! | |
w takim razie a
n+1 − a
n =
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + .. |
| + |
| − |
| 2 + 1 | | 4 + 2 | | 2n + n! | | 2n+1 + (n+1)! | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + ... + .. |
| = |
| 2 + 1 | | 4 + 2 | | 8 + 6 | | 2n + n! | |
różnica:
inny przykład:
| | 3 | | 9 | | 3n | |
an = |
| + |
| + ... |
| |
| | 4 + 1 | | 16 + 1 | | 4n + 1 | |
| | 3 | | 9 | | 3n | | 3n+1 | |
an+1 = |
| + |
| + ...+ |
| + |
| |
| | 4 + 1 | | 16 + 1 | | 4n + 1 | | 4n+1 + 1 | |
dobrze wyznaczony a
n+1? I czy jest to ciąg arytmetyczny, czy geometryczny?
23 gru 14:32
Mila: Asdf, skup się. To nie jest c.g. ( iloraz ciągu g., różnica c.a ma być niezależne od n)
popatrz na a
n i a
n+1, to zrozumiesz co napisałam.
Pięknie to rozpisałeś na czerwono, jak mnożymy ułamek przez ułamek?
Uzasadniasz, że to ciąg monotoniczny .(takie było polecenie?)
Granicy na razie nie obliczysz.( W II semestrze będziesz już umiał)
Uwagi do 12:01
| 2n+1 | |
| <1 i wyrazy ciągu są dodatnie⇒ciąg jest malejący |
| 2n+2 | |
23 gru 15:00
asdf: Dzięki, tylko dlaczego nagle się zgubiła silnia? (u siebie też dopiero to zauważyłem). Dlaczego
również się robi takie coś, że dzieli a
n+1/a
n skoro to nie jest ani ciąg geom (i
szczególnie arytm)? W jakich przypadkach się odejmuje, w jakich dzieli? I mogłabyś sprawdzić
czy dobrze wyznaczyłem ( w tych dwoch przykladach) a
n+1? Nie potrafię rozpoznać tej różnicy

W szkole średniej mieliśmy proste wzorki i koniec, tu nagle jakieś giganty

Jakbyś mogła
mnie naprowadzić byłbym szczęśliwy, bo nie chce zawalić matmy.
23 gru 15:07
Mila:
Dzielenie albo odejmowanie dla badania monotoniczności w zależności co łatwiejsze ( na ogół).
Dzielenie, jeśli każą Ci badać czy c.g.
Odejmowanie, gdy każą Ci badać czy ciąg arytmetyczny.
Nigdzie silnia się nie zgubiła, bo skorzystałeś z pierwszej postaci ( już rozpisanej, przykład
z 22XII).
23 gru 15:14
asdf: Właśnie "dzielenie, jeśil każą Ci badać czy c.g. odejmowanie − gdy arytm" A jak to zauważyć
jeżeli napiszą tylko tak jak mam w poleceniu "Wykazac, ze ciag an = U{1*3*5* ...*
(2n−1)}{2*4*6*...*(2n)} jest malejący" To co w takim przypadku? Mogę sobie wziąć odejmowanie
albo dzielenie?
Mam też takie zadanie "Sformulowac Tw. o ciagu monotonicznym i ogarniczonym"
brzmi ono tak?
1. Ciag jest nie malejacy, ograniczony z gory ⇒ ciag jest zbiezny" oraz
2. ciag jest nierosnacy, ograniczony z dolu ⇒ ciag jest zbiezny"
Czy jakos inaczej przedstawione to jest?
23 gru 15:51
asdf: Nie rozumiem..ostatniego zdania z Twojego postu "juz rozpisanej, przyklad z 22XII", tu jest od
23 grudnia wszystko..mogłabyś podać godzinę postu?
23 gru 15:52
23 gru 15:58
Mila: Pierwszy przykład z 23.godzina 2:34.
Czytaj analizę, teraz znikam do gołąbków.
23 gru 16:00
asdf: Dziękuję za wykład, postaram się go ogarnąc
23 gru 16:12
asdf: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an = |
| + |
| + |
| + ... + |
| |
| | 2 + 1! | | 22 + 2! | | 23 + 3! | | 2n + n! | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an+1= |
| + |
| + |
| +...+ |
| + |
| |
| | 2+1! | | 22+2! | | 23+3! | | 2n+n! | | 2n+1+(n+1)! | |
Dobrze określone a
n+1
To nie jest ani ciąg geometryczny...ani monotoniczny.
| | 1 | |
an+1 − an = |
| , dobrze? |
| | 2n+1 +(n+1)! | |
23 gru 18:11
Godzio:
Czemu nie jest monotoniczny ? Jest rosnący przecież
23 gru 18:13
asdf: sorki, ani geom, ani arytm. (nie da sie skupic...swięta idą)
dobrze wyznaczone mam an+1 oraz an?
A masz może chwilę czasu, żeby mi to bardziej wyjaśnić przez join.me? Rozumiem, że idą Święta i
lepiej odpocząć, a poza tym każdy ma swoje obowiązki. Ale jakbyś mógł znaleźć tą chwilę byś mi
naprawdę pomógł...nie długo.
23 gru 18:15
asdf: Sprawdzić czy ciąg jest monotoniczny i ograniczony:
| | 2n | | −n+1 | |
an+1 − an = n+12*2n − |
| = |
| , wynika, że jest to ciąg malejący |
| | 2*2n | | 2*2n | |
(< 0)
Jak sprawdzić czym jest ograniczony?
| n | |
| jest = 0, czyli ciąg jest ograniczony zerem? |
| 2 | |
23 gru 18:33
23 gru 19:52
asdf: a dlaczego tylko
2
n > n?, a nie:
wtedy:
i ograniczony zerem. Czemu nie mogę tak zrobic?
23 gru 20:02
Godzio:
To nie jest ograniczenie, np n = 1 wychodzi
23 gru 20:03
asdf: | | n | |
ale tam jest |
| < ...i to właśnie co? |
| | 2n | |
a ty dałeś tylko 2
n > n.
Spróbuję to zrozumieć:
| | 1 | |
2n > n . logiczne..teraz mnożysz * |
| (dodatnie) |
| | n | |
koniec?
23 gru 20:07
Godzio: Tak
23 gru 20:08
asdf: a to jak zrobić:
Oblicz granice ciagów:
sin
√n+1 − sin
√n
23 gru 20:09
Godzio:
Tylko ja ograniczam samo 2
n
| n | | 1 | | 1 | |
| = n * |
| < n * |
| = 1 |
| 2n | | 2n | | n | |
Tylko większość się robi w pamięci
23 gru 20:09
Godzio:
Wzór na różnicę sinusów, a dalej działasz standardowo
23 gru 20:10
asdf: nie bardzo rozumiem, ograniczasz samo 2n, a co to daje?
23 gru 20:10
Godzio: Może nie patrz na mnie, po prostu rób tak, żebyś Ty rozumiał, ale tym sposobem co pokazałem
2
n ≥ n
2 dla n ≥ 4
| | n2 | |
Więc |
| ≤ 1 dla n ≥ 4, pozostałe wyrazy sprawdzamy ręcznie: |
| | 2n | |
n = 2 ⇒ 1
| | 9 | | 1 | |
n = 3 ⇒ |
| = 1 |
| −− ograniczenie górne |
| | 8 | | 8 | |
23 gru 20:13
asdf: | | (√n+1 − √n) | | √n+1 + √n | |
lim sin√n+1 − sin√n = 2 * sin |
| * cos ( |
| ) = |
| | 2 | | 2 | |
| | | | 1 | |
liczę sin: |
| = lim sin( |
| = 0 |
| | 2 | | 2(√n+1 + √n) | |
dalej muszę liczyć cosinusa? granica wyjdzie 0?
23 gru 20:14
Godzio:
Teoretycznie nie, ale praktycznie:
− sinx ≤ cos(...) * sinx ≤ sinx sinx → 0, więc z tw. o trzech ciągach
cos(...) * sinx → 0
23 gru 20:16
asdf: a jak mam takie coś:
| an+1 | | | | 2*2n*n! | | 2 | |
| = |
| = |
| = |
| < 1 |
| an | | | | (n+1)n!*2n | | n+1 | |
czyli ciąg jest malejący?
23 gru 20:16
Godzio:
Od pewnego miejsca
23 gru 20:18
asdf: czyli nie rosnący?
23 gru 20:18
asdf: | 2n | |
| ograniczyć to można w taki sposób: |
| n! | |
| | 1 | |
2n < n! * |
| (dodatnie nie zmieniam znaku) |
| | n! | |
ciąg jest ograniczony z dołu jedynką?
23 gru 20:20
Godzio:
asdf jeżeli chcesz znaleźć ograniczenie, to napisz kilka wyrazów, nie rób schematycznie bo
do niczego nie dojdziesz,
1. Wypisz 3 − 4 wyrazy, zauważ co się dzieje
2. Policz różnicę / iloraz kolejnych wyrazów i określ czy przypuszczenie w 1 pkt okazało się
prawdziwe
3. Znajdź ograniczenie mając wiadomości z 1 i 2
23 gru 20:22
asdf:
a1 = 2
a2 = 2
a3 = 8/6
a4 = 16/24
a5 = 32/120
2n < n! dla n ≥ 4
I jeżeli dowiodłem, że jest to ciąg nierosnący to ma ograniczenie z dołu... tylko jak to teraz
ograniczyć..wiadome, że będzie to zero, tylko jakim sposobem?
23 gru 20:27
Godzio:
Policzyć granicę

?
23 gru 20:28
asdf: a trudno to policzyć? bo jak łatwo to prosze o wskazowke.
23 gru 20:29
asdf: a można tak po prostu wywnioskować, że:
2
n < n!
23 gru 20:30
Godzio:
n! ≥ 3
n dla n ≥
23 gru 20:31
asdf: dla n ≥ 7
23 gru 20:32
Godzio:
Uciekam sobie pograć

Jak coś będę wieczorkiem pewno
23 gru 20:37
asdf: ok

dzieki
23 gru 20:39
asdf: Ok, a to?:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an = |
| + |
| + |
| + .. |
| |
| | 2+1! | | 22 + 2! | | 23 + 3! | | 2n + n! | |
| | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | | 31 | |
a3 = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 3 | | 8+6 | | 3 | | 14 | | 42 | |
| | 31 | | 1 | | 31 | | 1 | | 16 | | 32 | |
a4 = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| = |
| .. |
| | 42 | | 16 + 24 | | 42 | | 40 | | 21 | | 42 | |
a
n+1 =
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| +..+ |
| + |
| |
| 2+1! | | 22+2! | | 23+3! | | 2n+n! | | 2n+1 + (n+1)n! | |
| | 1 | |
an+1 − an = |
| |
| | 2n+1 + (n+1)n! | |
dobrze?
23 gru 20:42
asdf: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| +.. |
| ≤ |
| + |
| + |
| +..+ |
| |
| 2+1! | | 22+2! | | 23+3! | | 2n+n! | | 2 | | 22 | | 23 | | 2n | |
Ograniczony z góry jest suma ciągu geom.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Sn = |
| * U{1 − ( |
| )n}}{ |
| } = 1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Ciąg jest zbieżny do jedynki, dobrze?
23 gru 20:58
asdf: ?
23 gru 22:36
Godzio:
Czy jest zbieżny to nie wiemy, ale że jest przez nią ograniczony, to już tak
23 gru 22:36
asdf: a dobrze ejst wyzanczony an+1?
23 gru 22:39
Godzio: Tak
23 gru 22:40
asdf: Sformułować Tw. o ciągu monotonicznym i ograniczonym i wykazać na podstawie tego twierdzenia
zbieżność ciągu:
| | 2 | | 22 | | 2n | |
an = |
| + |
| + ... + |
| |
| | 3+1 | | 32 + 1 | | 3n+1 | |
wyznaczam a
n+1
| 2 | | 22 | | 2n | | 2*2n | |
| + |
| + ... + |
| + |
| |
| 3+1 | | 32 + 1 | | 3n+1 | | 3*3n+1 | |
| | 2*2n | |
różnica to: |
| ......jest rosnący |
| | 3*3n + 1 | |
| 2 | | 22 | | 2n | |
| + |
| + ... + |
| < od czego? na pewno nie od jedynki  |
| 3+1 | | 32 + 1 | | 3n+1 | |
23 gru 22:44
Godzio:
Dalej widzę, że zbyt mechanicznie to robisz ... Zero myślenia w tych rozwiązaniach,
| | 1 | | 1 | |
3n + 1 > 3n ⇒ |
| < |
| |
| | 3n + 1 | | 3n | |
| | 2 | | 2 | |
... < |
| + ... + ( |
| )n |
| | 3 | | 3 | |
A wyrazy ciągu wyznaczaj w takich przykładach gdzie ciężko określić czy rośnie czy maleje, nie
wszędzie musisz to robić
23 gru 22:47
asdf: Mógłbyś mi to wytłumaczyć na join.me? siedzę nad tym już cały dzień i nic nie
zrozumiałem..jedynie potrafię policzyć jakieś tam granice, to już mi nie wychodzi
23 gru 22:50
Godzio:
Ale czego nie rozumiesz konkretnie ?
23 gru 22:52
23 gru 22:53
Mila: Asdf, te ostatnie przykłady są trudne, łatwiejsze przecież robisz dobrze.
W końcu masz je zrobione. Ostatnie przykłady na wykazanie zbieżności na podstawie
monotoniczności i ograniczoności.
malejący (rosnący) i ograniczony ( narysuj przykład, jak miałeś na animacji), zwracasz uwagę,
czy wyrazy dodatnie , czy ujemne ( na ogół są dodatnie).
Chyba polecili wam jakiś zbiór zadań, trzymaj się tego.
Zobacz kolokwia u Skoczylasa. Tam są zadania, które na pewno zrobisz.
23 gru 23:45
asdf: Właśnie w tym jest problem, że wykładowca bardzo się śpieszył i zapomniał podać nam książki z
jakiej możemy korzystac...Masz może jakiś pomysł?
24 gru 00:16
Mila: Moja opinia, na uczelniach pracuje towarzystwo wzajemnej adoracji,literaturę podaje sie na
pierwszych zajęciach.
Nie moge, Ci nic doradzić, nie jestem na bieżąco z programem studiów.
Korzystam z Analizy Krysickiego, ale tam nie ma pewnych zagadnień.
Bardziej nowoczesna jest Analiza i Zbiory zadań Skoczylasa i Jurlewicz.( zagadnienia są ładnie
wyjaśnione i jesli zrobisz to, co tam jest to zaliczysz matematykę na pewno.)
"Złap" Std−call", jest na bieżąco.
24 gru 00:54
24 gru 00:58
asdf: Chodzi mi o tytuł i czy autorów dobrych znalazłem.
24 gru 00:59
asdf: Przy okazji, czy mam dobrze to policzone:
| | 4n | | 4n − 3n | | 2*4n | |
n√ |
| ≤n√ |
| ≤ n√ |
| |
| | 2*5n | | 4n + 5n | | 5n | |
Nie brałem pod uwagę −3
n bo to jest ujemne.
24 gru 01:01
Mila: Tak.
24 gru 01:01
asdf: Chodzi o książkę czy o zadanie?
24 gru 01:04
24 gru 01:05
24 gru 01:08
Mila: Ja mam tę drugą.
24 gru 01:10
asdf: Właśnie ją ściągnąłem. Dobra jest i zadania nie są aż tak ciężkie (przecież nie chodzi o to,
żebym miał z matematyki 5...) Dzięki! Posiedzę do 5 i przerobie cały dział
24 gru 01:12
Godzio: 4
n ≤ 4
n − 3
n 
? Tak nie możesz lewej strony ograniczyć
24 gru 11:50
Mila: Chodziło o książkę, na drugie Godzio odpowiedział.
24 gru 12:18
24 gru 12:36
asdf: Dzięki, pierw skończę Skoczylasa, pozniej zrobie tą
| 4n − 3n | | 4n − 3n | | 2*4n | |
| ≤ |
| ≤ |
| |
| 2*5n | | 4n + 5n | | 5n | |
a tak mogę ograniczyć?
24 gru 14:27
Godzio:
| | 3 | | 3 | | 1 | |
4n − 3n = 4n(1 − ( |
| )n) ≥ 4n(1 − |
| ) = 4n * |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
24 gru 15:04
asdf:
to dobrze ograniczyłem?
24 gru 15:22
Godzio: Ty źle, nasze opcje nieco się różnią

Ja już uciekam, pora przygotowywać się do świętowania

Też sobie odpocznij,
24 gru 15:25
asdf: Jeszcze troche i sobie odpoczne

To jak to ograniczyć?
24 gru 15:30
Godzio: Napisałem, prawa jest ok
24 gru 15:33
24 gru 15:34
asdf: chyba nie
24 gru 15:36
Godzio:
Napisałem Ci jak ograniczyć LEWĄ STRONĘ, prawą miałeś ok !
24 gru 15:37
asdf: nie pisze pierwiastkow już.
| 4n−1 | | 4n − 3n | | 2*4n | |
| ≤ |
| ≤ |
| |
| 5n+5n | | 4n+5n | | 5n | |
Czemu tak nie mogę ograniczyć?
24 gru 15:45
asdf:
n1/n (pierwiastek n−tego stopnia) = 1
n1/n2 (pierwiastek n−tego stopnia do kwadratu) = też 1
tak?
a takie coś jak ograniczyć?
(n+1)1/n2 = 1?
24 gru 15:50
asdf: jeszcze mam taki przykład:
| | 1 | | 2 | | n | |
n√ |
| + |
| + ... + |
| |
| | 2 | | 3 | | n+1 | |
jak chcę go ograniczyć, to:
n√n+1>
n√n
| | 1 | |
a dół jak ograniczyć, po prostu n√ |
| ? (tutaj strzelam) |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | | n | |
n√ |
| ≤ n√ |
| + |
| + ... + |
| ≤ n√1 + 1 + 1 + ...+1 |
| | 2 | | 2 | | 3 | | n+1 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | | n | |
n√ |
| ≤ n√ |
| + |
| + ... + |
| ≤ n√n |
| | 2 | | 2 | | 3 | | n+1 | |
24 gru 15:58
Maslanek:
Byłoby chyba ok? Bo zarówno jedna jak i druga granica do 1.
24 gru 23:06
asdf: nom

A jak ograniczyć "problem" z 15
45 ..?
25 gru 16:04