Mając bok większego kwadratu oblicz bok mniejszego, tak by wierz...
Trix: Mając bok większego kwadratu oblicz bok mniejszego, tak by wierzchołki mniejszego kwadratu były
zawarte w boku większego kwadratu.
(kwadrat wpisany w kwadrat).
Mniejszy kwadrat jest obrócony o dowolny kąt α.
Z góry piszę, że równania z dwoma i z większą ilością niewiadomych odpada, ponieważ chcę to
zastosować w praktyce(piszę program generujący tzw. wirujące kwadraty)
22 gru 22:46
Trix:
22 gru 22:49
Ajtek:
Tw. Pitagorasa i jedziesz.
22 gru 22:52
aniabb: bok mniejszego b=√2x2−2ax+a2 x∊(0;a)
22 gru 22:53
Trix:

No dobra ale nie znam x, znam tylko kąt i bok większego kwadratu, z x'em to nie wypali,
ponieważ pojawiłyby się jeszcze więcej równań.
Dal kolejnych odwiedzających narysuję co według UP jest x, a i b (a=x+c)
23 gru 00:20
aniabb: za x wstaw bsinα
(2sin
2α−1)b
2 −2asinα b +a
2
Δ = 4a
2sin
2α − 8a
2sin
2α + 4a
2 = − 4a
2sin
2α + 4a
2 = 4a
2cos
2α
√Δ = 2acosα
| | 2asinα+2acosα | |
b= |
| |
| | 2(2sin2α−1) | |
23 gru 00:28
aniabb: wróć..mianownik jest ujemny więc wybieramy drugie b ( z minusem)
czyli b= a(sinα−cosα)/(−cos2α)
23 gru 00:36
aniabb: albo jeszcze upraszczając
23 gru 00:37