ciąg
Marta: Wyznacz wszystkie wartości x , dla których ciąg (|x − 1|,2,|x+ 3|) jest malejącym ciągiem
arytmetycznym.
proszę o pomoc
22 gru 20:40
aniabb:

4 = |x − 1|+|x+ 3|
4−|x−1| = |x+3| kiedy niebieski = zielony
odp x∊<−3;1>
aby malejący czerwony mniejszy od zielonego
x∊(−1;1>
22 gru 20:52
Marta: mam odpowiedz x∊ <−3;−1)
22 gru 21:03
Marta: co jest źle
22 gru 21:03
aniabb: czerwony to ten pierwszy moduł więc ma być większy niż ten zielony

czyli odwrotnie czyli
faktycznie <−3;−1)
22 gru 21:10
Marta: kompletnie tego nie czaje jak to zaczynasz możesz zradzić
22 gru 21:13
aniabb: twój ciąg |x − 1| , 2 , |x+ 3|
skoro arytmetyczny to 2*środek = suma skrajne
więc 4 = |x − 1|+|x+ 3|
i graficznie najszybciej 4−|x−1| = |x+3|
22 gru 21:26
Marta: dzięki

! ale dlaczego −4 jest do góry

tzn na plusie ?
22 gru 21:34
aniabb:
przeniosłam tylko moduł a 4 już była

4 = |x − 1| + |x+ 3|
4 − |x − 1| = |x+ 3|
22 gru 21:37