Zadania !!
Edi: Zad.1 Pewną liczbę punktów, z których zadne trzy nie są współliniowe połączono odcinkami.
Wyznacz liczbę punktów gdy liczba odcinków wynosi 36.
Zad 2 ile boków ma wielokąt wypukły w którym liczba wszystkich przekatnych jest o 25 większa od
liczby boków wielokata
Zad 3 Podczas turnieju szachowego rozegrano 30 partii przy czym każdy uczestnik rozgrywał z
każdym z pozostałych uczestników po dwie partie. Ilu było uczestników ?
Zad 4 Na przyjęciu każda osoba wita się z każdą inną osobą uściskiem dłoni. Łącznie było 91
uścisków. Ile było osób na przyjęciu ?
Zad5 Liczba mieszkańców miasta liczącego 50 tys. osób wzrasta w ciągu dwu kolejnych lat o ten
sam procent. Po tych dwóch latach w mieście mieszkało 53045 osób. o ile procent wzrastała
rocznie liczba mieszkańców

Zad 6 Pola dwóch kwadratów różnią się o 108 cm
2 a długości boków różnią się o 6 cm. Stosunek
długości boków jest 2:1. Oblicz długości boków kwadratów.
Zad 7 Jeżeli odejmiemy od danej liczby jej odwrotność to otrzymamy 9/20. Jaka to liczba ?
Zad 8 przedstaw liczbę 132 jako iloczyn dwu liczb, których suma jest równa 23.
Troche dużo ale jak ułożyć równania do tych zdań

Pomoże ktoś
31 maj 10:40
Andrzej: Juz piszę
31 maj 10:49
Andrzej: 1. n − liczba punktów
2. n − liczba boków
3. n − liczba uczestników
n(n−1)=30
4. n − liczba uczestników
5. p − szukany procent
6. x − długość boku mniejszego kwadratu
x+6 − długość boku większego kwadratu
(x+6)
2 − x
2 = 108
zastanawia mnie po co jest ta druga informacja o stosunku długości boków.
7. x − szukana liczba
8. x − jedna liczba
23−x − druga liczba
132=x(23−x)
31 maj 10:57
Edi: a dlaczego w tych 4 zadaniach jest (n−1)

wszystko wychodzi dobrze ale nie rozumiem tego
31 maj 12:25
Andrzej: bo z samym sobą się nie gra, punkt nie łączy się z samym sobą, nie witasz się z samym sobą
31 maj 12:32