3^x - 8 > 0
Dominik: 3x − 8 > 0
jak rozwiazac taka nierownosc?
22 gru 19:16
aniabb:
3x>8
x>log38
22 gru 19:24
Dominik: log
3(3
x − 8) = 2 − x
z rownaniem logarytmicznym problemu nie mam, jednak najpierw trzeba wyliczyc dziedzine. zatem
dziedzina jest po prostu x > log
38? myslalem, ze wypadaloby podac jakas wartosc liczbowa.
22 gru 19:26
aniabb: dziedzinę zostaw tak jak jest, a potem i tak z wykładniczej będziesz sprawdzał czy wynik się
załapuje
22 gru 19:30
Dominik: ok, rozumiem juz wszystko. doprowadzilem do postaci 3
x = 9 ∨ 3
x = −1. druga opcja odpada, bo
−1 < 8. niepotrzebnie zrobilem zamieszanie, bo zadanie jest banalne.

dzieki Aniu!
22 gru 19:37