a
tech: Jak obliczyć tego cosinusa?
cos(2π/3 + 288π) ?
22 gru 16:45
22 gru 16:47
tech: a dlaczego pomijamy te 288π? To z jakiej zależności?
22 gru 16:52
ICSP: poczytaj o okresie podstawowym funkcji trygonometrycznych
22 gru 16:53
Aga1.: cos(α+2kπ)=cosα, k∊C
22 gru 16:54
tech: czyli 2kπ=288?
nie czaje już
22 gru 16:58
tech: a da się to jakoś rozpisać?
22 gru 16:58
tech: aha, już wiem, 288 jest parzyste i jest to druga ćwiartka, czyli zmiana znaku
22 gru 17:04
Aga1.:
288π na samym początku opuszczasz, (nie piszesz)
| | 2 | | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
cos( |
| π+2π*144)=cos |
| π=cos(π− |
| π)=−cos |
| π=− |
| . |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | |
22 gru 17:17