Równanie stycznej do okręgu
alm: okrąg ma równanie x
2+y
2−10x+4y+25=0
Styczna przechodzi przez (0,0).
Czyli:
S=(5, 2)
r=2
(x−5)
2+(y+2)
2=4
styczna ma równanie ogólne y=ax+b
I jak dalej liczyć punkt styczności
22 gru 14:10
alm: W odpowiedziach mam y=0 i y=−2021x
22 gru 14:16
Tad:
... podstaw współrzędne punktu (0,0)
22 gru 14:21
Tad:
... otrzymasz b=0 ... i równanie stycznej y=ax
podstawiasz do równania okręgu ... styczna ma z nim jeden punkt wspólny więc Δ=0
22 gru 14:23
alm: (x−5)
2+(0+2)
2=4
x
2−10x+25=0
Δ=0
x
0=10/2=5
(5, 0)
{0=5a+b&
b=0}
a=0 i b=0
y=0
ok ale co z drugim przypadkiem

Bo tam Δ<0
22 gru 14:26
Tad:
ponkt (0,0) to punkt na stycznej ... a nie na okręgu
Jego współrzędne podstawiasz do równania stycznej
... otrzymasz y−0=a(x−00 ⇒y=ax
i to podstawiasz do równania okręgu (styczna ma z okręgiem jeden wspólny punkt)
22 gru 14:29
alm: Tak kombinowałem ale mam (x−5)
2+(ax+2)
2=4
x
2−10x+25+(ax)
2+4ax+4=4
x
2−10x+(ax)
2+4ax+25=0
I co zrobić z tym dalej
22 gru 14:45
alm: Niby wolfram alpha wyrzuca a=−2021 x=10529 Ale jak do tego dojść?
22 gru 14:53
Tad:
... nie bardzo rozumiesz w którym miejscu na tej ścieżce jesteś −

Przyrównałeś równanie okręgu do równania stycznej ... mają mieć jeden punkt wspólny
(warunek styczności) ... więc rozwiązuj równanie kwadratowe z parametrem i ...Δ=0
22 gru 15:11
Tad:
(a
2+1)
2+(4a−10)x+25=0
Δ=16a
2−80a+100−100a
2−100
Δ=−84a
2−80a
−4a(21a+20)=0
a=0 lub 21a+20=0
22 gru 15:18
alm: po prostu wstawiłem za y w równaniu okręgu ax
22 gru 15:21