Skróć ułamki
maaatma: Skróć ułamki. Podaj koniecznie założenia
| | 3 − y + 4(y − 3)2 | |
A. |
| |
| | 8y − 26 | |
| | −2(x + 1)2 + 2x + 2 | |
B. |
| |
| | 2x2 − 2x | |
Prosze o pomoc, reszte przykładów z tego zadania zrobiłam, ale te nie zgadzają mi się z
odpowiedziami
22 gru 11:39
AS:
Sprawdź,czy w pierwszym ułamku mianownik nie powinien
wyglądać 8y − 24
22 gru 11:57
maaatma: właśnie nie, chyba że to błąd w podręczniku
22 gru 12:04
Kejt:
B.
| −2(x+1))2+2(x+1) | | (x+1)(−2(x+1)+2) | | (x+1)(−2x−2+2) | |
| = |
| = |
| = |
| 2x(x−1) | | 2x(x−1) | | 2x(x−1) | |
| | −2x(x+1) | | −(x+1) | | −x−1 | | −2x+x−1 | | −2x | |
= |
| = |
| = |
| = |
| = |
| +1 |
| | 2x(x−1) | | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
22 gru 12:42
AS:
| | 3 − y + 4(y − 3)2 | | −(y − 3) + 4(y − 3)2 | |
A = |
| = |
| = |
| | 8y − 26 | | 2(4*y − 13) | |
| (4*(y − 3) − 1)*(y − 3) | | (4*y − 13)*(y − 3) | |
| = |
| = |
| 2*(4*y − 3) | | 2*(4*y − 3) | |
| y − 3 | |
| przy założeniu,że 4*y − 13 ≠ 0 |
| 2 | |
Temat pierwotny poprawny.
22 gru 13:17
AS:
W zadaniu B poprzednik nie podał zastrzeżenia: x ≠ 0 , x ≠ 1
22 gru 13:21
AS:
W drugim wierszu oczywiście mianowniki 2*(4*y − 13).
Ach ten paskud chochlik.
22 gru 15:03